Предупреждение за нова война: "Хизбула" нанесе удар в Северен Израел

Предупреждение за нова война: "Хизбула" нанесе удар в Северен Израел
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.01.2024
  • Share:

"Хизбула" нанесе удар по база за контрол на въздушното движение в Северен Израел, съобщиха израелските военни в неделя и предупредиха за "нова война" с подкрепяната от Иран войнствена групировка, цитирана от Асошиейтед Прес.

 

 

 

Засилването на сраженията по границата с Ливан, докато Израел се сражава с бойците на Хамас в Газа, придаде нова актуалност на дипломатическите усилия на САЩ, докато държавният секретар Антъни Блинкен се подготвяше да посети Израел по време на последната си обиколка в Близкия изток.

"Това е конфликт, който лесно може да се разрасне, причинявайки още по-голяма несигурност и още повече страдания", заяви Блинкен пред репортери след разговори в Катар, който е ключов посредник. Ескалацията на трансграничните боеве между Израел и Хизбула усложни стремежа на САЩ да предотвратят регионален конфликт.

Израелските военни съобщиха, че в събота огън на "Хизбула" е поразил чувствителната база за контрол на въздушното движение на планината Мерон, но противовъздушната отбрана не е била засегната, тъй като е имало резервни системи. Тя заяви, че няма пострадали войници и всички щети ще бъдат отстранени.

Това нападение може да се смята като едно от от най-сериозните нападения на Хизбула през месеците на сражения, които съпътстват войната на Израел в Газа и принудиха десетки хиляди израелци да се евакуират от общините в близост до ливанската граница.

Хизбула описа ракетния си обстрел като "първоначален отговор" на целенасоченото убийство на високопоставен лидер на Хамас в крепост на Хизбула в Бейрут миналата седмица, за което се предполага, че е извършено от Израел.

Началникът на щаба на израелската армия, подполковник Херци Халеви, заяви, че военният натиск върху Хизбула, съюзник на Хамас, се засилва и той или ще бъде ефективен, "или ще стигнем до нова война". Военният говорител контраадмирал Даниел Хагари твърди, че съсредоточаването на Израел върху елитните сили на Хизбула "Радуан" я изтласква от границата.

Израел се опитва да ограничи сраженията в северната си част. Военните възможности на Хизбула са много по-големи от тези на Хамас. Но израелските лидери заявиха, че търпението им се изчерпва и че ако напрежението не може да бъде преодоляно чрез дипломация, те са готови да използват сила.

"Предлагам на Хизбула да научи това, което Хамас вече научи през последните месеци: Никой терорист не е застрахован", заяви министър-председателят Бенямин Нетаняху пред кабинета си. Решени сме да защитим нашите граждани и да върнем жителите на северната част на страната безопасно по домовете им."

Станете почитател на Класа