САЩ скоро няма да могат да доставят ракети Patriot на Украйна

САЩ скоро няма да могат да доставят ракети Patriot на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.01.2024
  • Share:

Едно от най-ефективните оръжия, които Украйна получи от своите съюзници, зенитно-ракетните системи Patriot, скоро може да стане безполезно. Те са спасили хиляди животи, но представители на Белия дом и Пентагона предупредиха, че способността на САЩ да доставят тези системи с ракети-прехващачи е на път да приключи, съобщава The New York Times.

 

 

 

Patriot е една от малкото системи, способни да свалят балистични ракети, които причиняват най-много жертви, цитира NYT украински военен, който оценява броя на спасените от Patriot животи на хиляди.

 

В навечерието и след Нова година Русия яростно обстреля украинските градове. На 29 декември Русия изстреля повече от 120 ракети, убивайки най-малко 44 души, включително 30 в Киев, и още около 100 на 2 януари. Само за пет дни са изстреляни повече от 500 ракети, според украинския президент Володимир Зеленски. Наблюдателите на ООН регистрираха 90 убити цивилни и повече от 400 ранени през това време.

 

Но всяка ракета "Пейтриът" струва 2-4 милиона долара, а средствата, предназначени за подкрепа на Украйна, са изчерпани. Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна във военната сфера толкова дълго, колкото е необходимо – но не в мащаба от последните две години, каза наскоро говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

 

За да бъде подновена подкрепата, тя трябва да бъде одобрена от Конгреса, но засега Белият дом не успява да постигне споразумение с нея. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън нарече ясна стратегия за Украйна с определени цели и методи за наблюдение на използването на отпуснатите средства като условие за одобрение на новия транш от помощта.

 

 

 

Източник: moscowtimes, превод: С Т

Станете почитател на Класа