Израелски съд препоръча на банка да пусне дарение на Роман Абрамович, въпреки санкциите на ЕС

Израелски съд препоръча на банка да пусне дарение на Роман Абрамович, въпреки санкциите на ЕС

Съдийката от окръжния съд в Тел Авив Ярдена Серуси препоръча на израелската банка Mizrahi Tefahot да деблокира трансфера на руския бизнесмен Роман Абрамович за 8 милиона шекела (около 196 милиона рубли) към организацията за търсене и спасяване ЗАКА, съобщава израелският вестник Globes.

 

 

По-рано израелската банка, позовавайки се на санкциите на ЕС и Великобритания срещу бизнесмена, отказа да извърши превода.

Съдийката коментира, че е склонна да одобри делото на бизнесмена и организацията ЗАКА. „Разумно ли е една банка да приеме европейски санкции, когато те не се отнасят за Израел? Особено когато става въпрос за дарение на организация, която помага на Израел в трудни времена?“, цитира вестникът думите на съдийката.

Ярдена Серуси отбелязва, че банката не е изпълнила превода от една израелска сметка в друга. Съдийката подчертава, че въпреки факта, че банката спазва режима на санкции, в този случай може да се направи изключение, тъй като парите остават в Израел и ще бъдат изпратени „за много достойна и важна кауза“.

Прехвърлянето пари на Роман Абрамович към организация за търсене и спасяване беше блокирано от банката, след като съдът на ЕС отказа да отмени санкциите срещу бизнесмена и да размрази активите му. Санкциите срещу Роман Абрамович бяха въведени през февруари 2022 г. във връзка с избухването на войната на територията на Украйна. Според милиардера, който има и португалско гражданство, санкциите нарушават основните му права, защитени от Европейския съюз.

 

 

 

 

Източник: bdnker.bg

Станете почитател на Класа