Русия удари военни обекти в Харков в отговор на украинската атака срещу Белгород

Русия удари военни обекти в Харков в отговор на украинската атака срещу Белгород
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.01.2024
  • Share:

Руските въоръжени сили удариха центрове за вземане на решения и военни обекти в Харков в отговор на терористична атака на украинските въоръжени сили с реактивни системи за залпов огън в Белгород, съобщи руското министерство на отбраната.

 

 

"Вчера украинските въоръжени сили нанесоха удар с реактивни системи за залпов огън по град Белгород, при който загинаха цивилни, включително деца. В отговор на този терористичен акт въоръжените сили на Руската федерация удариха центрове за вземане на решения и военни съоръжения в град Харков, които са били използвани от престъпния киевски режим“, каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Руските въоръжени сили също така унищожиха представители на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна и Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), които са участвали в планирането и извършването на терористичната атака в Белгород, съобщи още Министерството на отбраната. „При високоточен ракетен удар по бившия хотелски комплекс "Харков Палас" бяха унищожени представители на Главното разузнавателно управление и Въоръжените сили на Украйна, участвали пряко в планирането и изпълнението на терористичната атака в Белгород“, добави говорителят.

Разрушеното фоайе на хотел в Харков след руска ракетна атака. Снимка: Харковска областна администрация чрез АП

28 души бяха ранени при нападението срещу Харков, заяви областният управител Олег Синегубов. Нанесени са щети по хотел в центъра, жилищни сгради, детска градина и административни сгради според регионалната прокуратура. Украйна съобщи, че противовъздушната ѝ отбранае унищожила 21 от общо 49 дрона, пуснати миналата нощ от Русия.

Руските атаки бяха извършени, след като вчера при обстрел срещу центъра на руския граничен град Белгород загинаха 24 души, включително три деца. Още 108 души са ранени при удара, съобщи днес областният управител Вячеслав Гладков. Това е едно от най-смъртоносните нападения на руска територия от началото на нахлуването на Москва в Украйна преди 22 месеца, отбелязва Асошиейтед прес.

Руските власти обвиниха Киев, че е извършил нападението, което се случи ден следпродължилата 18 часа руска въздушна бомбардировка в Украйна, при която загинаха най-малко 41 цивилни. Руското министерство на отбраната заяви, че е идентифицирало боеприпасите, използвани при удара, като произведени в Чехия ракети "Вампир" и ракети "Олха", снабдени с бойни глави с касетъчни боеприпаси. То не предостави допълнителна информация, а АП не успя да установи дали твърденията му са верни.

 
 
 
Източник: ТАСС

Станете почитател на Класа