Полша съобщава за нахлуване във въздушното пространство, докато Русия нанася огромен удар срещу Украйна

Полша съобщава за нахлуване във въздушното пространство, докато Русия нанася огромен удар срещу Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.12.2023
  • Share:

Най-малко 30 цивилни са убити в Украйна, докато Москва организира една от най-големите си атаки от началото на войната

 

 

Русия нанесе огромна вълна от ракетни удари по украински градове, включително столицата, в една от най-големите атаки срещу страната от началото на войната.

 

Въоръжените сили на Полша съобщиха, че неизвестен въздушен обект, идентифициран от тях като руска ракета, е навлязъл във въздушното пространство на страната от посока Украйна за три минути.

 

„Всичко показва, че руска ракета е нахлула във въздушното пространство на Полша. Беше наблюдаван от нас на радари и напусна въздушното пространство“, каза началникът на отбраната на Полша генерал Виеслав Кукула.

 

Полша каза, че обектът е навлязъл на около 25 мили в нейното въздушно пространство и го е напуснал след по-малко от три минути, добавяйки, че нейният радар и радарът на НАТО са потвърдили, че обектът е напуснал полското въздушно пространство.

 

 

 

 

 

В Украйна най-малко 30 цивилни бяха убити и 160 ранени при ударите по жилищни сгради в Киев, Лвов, Харков и други градове на запад и юг в петък сутринта, докато украинските власти казаха, че търговски център и родилен дом са били ударени в централен град Днепър.

 

В Одеса трима души бяха убити и още 26 бяха ранени, включително две деца и бременна жена, когато три ракети удариха жилищни сгради.

 

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия е изстреляла приблизително 110 ракети при атаката. „Днес Русия използва почти всички видове оръжия в своя арсенал“, каза той в изявление в каналите си в социалните медии.

 

„Родилно отделение, учебни заведения, търговски център, многоетажни жилищни сгради и частни домове, търговски склад [съоръжение] и паркинг [бяха ударени] … със сигурност ще отговорим на терористични удари. И ще продължим да се борим за сигурността на цялата ни държава, на всеки град и на всеки гражданин. Руският терор трябва и ще загуби.

 

Smoke rises after a missile strike in western Ukraine

Дим се издига след ракетен удар в Западна Украйна в петък. Снимка: Artur Abramiv/Zuma Press Wire/Rex/Shutterstock

 

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че Русия е използвала хиперзвукови, крилати и балистични ракети, включително ракети, които са изключително трудни за прихващане.

 

Украинският главнокомандващ Валерий Залужни каза, че от изстреляните от Русия 158 ракети и безпилотни летателни апарати са били прехванати 87 крилати ракети и 27 ударни безпилотни летателни апарата. Изглежда нито една от 20-те балистични ракети не е била свалена.

 

Говорителят на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат каза пред държавната телевизия, че мащабът на руската атака е „мащабен“, добавяйки: „Никога не сме виждали толкова много цели на нашите монитори едновременно“.

 

Микола Олещук, началникът на военновъздушните сили на Украйна, каза, че петъчните удари са най-големият въздушен бараж във войната досега.

 

Украинската армия съобщи, че са атакувани и военни обекти.

 

Силни експлозии бяха чути рано сутринта в петък в северния град Харков, като бомби удряха града, граничещ с Русия, в продължение на най-малко три часа. Броят на жертвите може да нарасне, като се смята, че хората са в капан под развалините.

 

В Киев бяха видени най-малко девет линейки, наредени до оживен пазар.

 

51-годишната Анастасия Костюк и 33-годишната й дъщеря Вита продаваха коледни елхи, когато видяха „голяма бяла ракета с малки крила да лети над главите ни“.

 

Те казаха пред Guardian, че са избягали да се скрият на близката метростанция, когато чули мощна експлозия. „Земята се разтърси, усещането беше като земетресение“, каза Анастасия. Парче от отломки падна точно пред щанда им.

 

Междувременно, в дръзко посещение на фронтовата линия, Зеленски в петък записа съобщение от източноукраинския град Авдиевка, който Русия се стреми да превземе от месеци.

 

„Обсъдихме отбранителната ситуация и основните нужди с командира“, каза Зеленски във видео обръщение от Авдиевка.

 

Кървавите боеве около до голяма степен разрушения град напомнят битката за Бахмут, който падна от руските сили през май след месеци на брутални битки в града.

 

В четвъртък Зеленски благодари на САЩ за освобождаването на последния останал пакет оръжия, налични за Украйна съгласно съществуващото разрешение, тъй като несигурността заобикаля по-нататъшната помощ за неговата засегната от война страна.

 

Този месец Конгресът не успя да одобри 50 милиарда долара (39 милиарда британски лири) нова помощ за сигурността на Украйна, тъй като преговарящите не успяха да постигнат сделка, а републиканците настояха за репресии по вътрешната граница.

 

Зеленски каза, че всяка промяна в политиката от страна на САЩ – основният поддръжник на Киев – може да има силно въздействие върху хода на войната.

 

След атаката в петък помощникът на украинския президент Андрий Йермак призова Запада да предостави допълнителна подкрепа.

 

„Правим всичко, за да укрепим нашия въздушен щит. Но светът трябва да види, че имаме нужда от повече подкрепа и сила, за да спрем този терор“, написа Йермак в Telegram.

 

Публикувайки екранна снимка на телефона си, която показва множество предупреждения за въздушна тревога, посланикът на САЩ в Киев Бриджит Бринк написа на X: „Това е, което украинците виждат на телефоните си тази сутрин: и в резултат на това милиони мъже, жени и деца са в бомбоубежища, докато Русия изстрелва ракети в страната. Украйна се нуждае от финансиране сега, за да продължи да се бори за свобода от този ужас през 2024 г.

 

Часове след атаката в петък Великобритания обяви, че изпраща около 200 ракети за противовъздушна отбрана в Украйна, за да помогне за защитата на цивилни граждани и инфраструктура.

 

Западни и украински официални лица по-рано предупредиха, че Москва изгражда голям ракетен запас, който планира да използва тази зима, за да се насочи към енергийната система на страната.

 

„Русия е натрупала голям ракетен запас преди зимата и виждаме нови опити за нанасяне на удари по енергийната мрежа и енергийната инфраструктура на Украйна, опитвайки се да остави Украйна на тъмно и студено“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналия месец. „Не трябва да подценяваме Русия. Икономиката на Русия е на бойна основа“, добави той.

 

Миналата година милиони хора бяха потънали в мрак, когато руските удари многократно удряха електропреносната мрежа. В петък украинското министерство на енергетиката съобщи за прекъсване на електрозахранването в четири региона след въздушната атака.

 

Украинският министър на отбраната предупреди, че е „ясно“, че Русия има достатъчно ракети, за да повтори подобни удари в близко бъдеще.

 

Последните атаки на Русия дойдоха, след като украинските военни унищожиха руски военен кораб, разположен в пристанищния град Феодосия в Крим, което предизвика рядко признание от страна на Кремъл за военна загуба.

 

Украйна каза, че нейните военновъздушни сили са унищожили десантния кораб "Новочеркаск", а Зеленски иронизира в социалните медии, че корабът се е присъединил към "руския подводен черноморски флот".

 

Последните удари срещу Украйна идват на фона на противоречиви съобщения в медиите относно плановете на Владимир Путин да започне преговори за прекратяване на огъня в Украйна. Миналата седмица New York Times съобщи, че руският лидер е сигнализирал чрез посредници, че е готов за прекратяване на огъня, което замразява боевете по настоящите фронтови линии.

 

По време на среща миналия март с китайския си колега Си Дзинпин Путин се зарече да продължи войната с Украйна „поне за пет години“, според източници на изданието.

 

По време на речта си в края на годината Путин каза на публиката, че „в Украйна ще има мир само когато постигнем целите си“, призовавайки за „денацификация на Украйна, нейното демилитаризиране и неутрален статут“, като изглежда, че заема твърдолинейна позиция, че поиска безусловна капитулация на Украйна.

 

Тази реторика беше подкрепена в сряда от бившия президент на страната Дмитрий Медведев, който каза пред държавните медии, че крайната военна цел на Русия е да се отърве от Зеленски, наричайки украинските градове Киев, Одеса и Харков „временно окупирани“ градове.

 

„Много е лесно да се говори за „сигналите за мир“ на Путин от Вашингтон, Ню Йорк или Берлин“, написа известната украинска журналистка Кристина Бердинских след атаката в петък.

 

„Много е лесно да се каже от Харков, Киев или Днепър, че това са пълни глупости, когато има масирана ракетна атака срещу Украйна.

 

 

 

 

 

Източник: Guardian, превод: С. Т.

Станете почитател на Класа