„Паника“: В Полша забелязаха опашки от украинци

„Паника“: В Полша забелязаха опашки от украинци
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.12.2023
  • Share:

Журналистът Бородовой съобщи за опашки от украинци във Варшава за паспорти

 

Тълпи от украинци чакат на опашка за документи във Варшава, това съобщи в социалната мрежа Х главният редактор на украиноезичния полски портал Gromada24 Дмитрий Бородовой, публикувайки снимки и видео.

 

 

„Паника“: В Полша забелязаха опашки от украинци

«Новият законопроект за мобилизацията в Украйна предизвика паника във Варшава. Опашки за паспорти», пише журналистът.

Очередь из украинцев в Варшаве

Снимките и видеоклиповете показват хора, предимно мъже, които стоят в един от търговските центрове на Варшава близо до „Паспортна служба“, която принадлежи на Държавната миграционна служба на Украйна.

 

Както предполагат коментаторите, украинците в чужбина са започнали да си издават нови паспорти, валидни за 10 години, под заплахата, че ако в Украйна бъде приет новият закон за мобилизацията, уклонистите няма да могат да подновят документите си.

 

Тази седмица украинското правителство внесе в Радата законопроект за мобилизация. Той, по-специално, предполага отмяна на срочната служба, отлагане на мобилизацията за инвалиди от трета група, задължение за регистрация в електронния кабинент на призования, преминаването през медицински преглед, явяване на база призовка във военното комендантство в срок и на мястото, посочено в повиквателната.

Документът предвижда още всички военнозадължени да се явят във военната служба в срок до 60 дни от обявяването на мобилизацията или до 20 дни от датата на нейното продължаване, независимо от получаването на призовка.

 

Долната пределна възраст за мобилизация, според законопроекта, се намалява от 27 на 25 години. За неявяване във военния комисариат се предвиждат ограничения на правата, включително блокиране на банковите карти и сметки.

 

По-рано украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви, че би искал да мобилизира гражданите, които са напуснали страната. Според него всички украинци, живеещи в чужбина на възраст между 25 и 60 години, трябва да получат покана да се явят в пункта за набор. По-късно представителят на отдела Иларион Павлюк уточни, че уж става дума за „необходимостта да се предаде на украинците в чужбина колко е важно за тях да се присъединят към армията“.

Станете почитател на Класа