Лидерите на ЕС постъпиха неочаквано спрямо Украйна на срещата на върха в Брюксел

Лидерите на ЕС постъпиха неочаквано спрямо Украйна на срещата на върха в Брюксел
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.12.2023
  • Share:

FT: Лидерите на ЕС пропуснаха целта, като не договориха помощ за Украйна на срещата на върха през декември

 

 

Лидерите на ЕС постъпиха неочаквано спрямо Украйна на срещата на върха в Брюксел

 

 

Лидерите на ЕС „пропуснаха целта“, като не успяха да постигнат споразумение за пакета от помощ от 50 милиарда евро за Украйна на срещата на върха в Брюксел, заяви западен дипломат пред Financial Times.

«Това беше моментът, в който лидерите на ЕС излязоха на сцената. Но те пропуснаха целта си», каза той.

Според представителя на ЕС на Украйна й остава ликвидност до януари, а след това ще й стане „малко тегаво“.

В статията обаче се отбелязва, че на срещата на върха в Брюксел президентът Владимир Зеленски е казал на европейските лидери, че за него е по-важно да се постигне споразумение за преговори за членство в съюза, отколкото финансирането.

Украинското контранастъпление започна на 4 юни, но украинските въоръжени сили не успяха да постигнат значителни успехи в нито едно направление. Както заяви Владимир Путин, „контранастъплението“ се оказа провал.

На този фон западните медии все по-често пишат, че САЩ и ЕС са започнали да се уморяват от украинската криза, а подкрепата за Владимир Зеленски отслабва. Според NBC американските и европейски служители вече обсъждат с властите в Киев възможните последици от мирните преговори с Русия, включително от какво може да се наложи бившата съветска република да се откаже, за да се постигне споразумение.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа