В последния момент Зеленски не беше допуснат до срещата на върха на ЕС

В последния момент Зеленски не беше допуснат до срещата на върха на ЕС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.12.2023
  • Share:

Politico съобщи за отмяната на посещението на Зеленски на срещата на върха на ЕС ден преди срещата

 

 

В последния момент Зеленски не беше допуснат до срещата на върха на ЕС

 

 

Владимир Зеленски искаше лично да присъства на срещата на върха на Съвета на ЕС в Брюксел, но посещението му беше отменено ден преди събитието, пише европейското издание  Politico.

По-рано изданието, позовавайки се на източници, съобщи, че някои европейски посланици са изразили опасения относно поканата на Зеленски на срещата на върха на ЕС поради факта, че присъствието му ще предизвика враждебност от страна на унгарския премиер Виктор Орбан.

„В навечерието на срещата в Брюксел имаше слухове, че Зеленски лично ще се присъедини към срещата на върха на ЕС. Но този план се провали, тъй като изходът от срещата, особено по въпроса за бъдещото присъединяване на Украйна към ЕС, остава несигурен“, се казва в публикацията.

В резултат на това Зеленски се обърна към европейските лидери чрез видеовръзка, по време на която ги призова към решителност и заяви, че тази среща на върха „ще остане в историята“.

По-късно главата на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че след първия ден от срещата е решено да се започнат преговори за присъединяването на Украйна и Молдова към ЕС. Съветът също така даде на Грузия статут на кандидат за членство в ЕС.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа