Приложението Threads на Meta стартира в ЕС, в удар по конкурента X

Приложението Threads на Meta стартира в ЕС, в удар по конкурента X
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.12.2023
  • Share:

Кари Пол
Threads стартираха в Европейския съюз в четвъртък, като допълнително разшириха потребителската база на притежаваната от Meta платформа и нанесоха нов удар на конкурента Twitter/X.
Threads, известно като „приложение - убиец на Twitter", стартира през юли 2023 г. и беше достъпно в САЩ и повече от 100 други страни, включително Обединеното кралство. Дебютът му на континента обаче закъсня поради строгите закони за поверителност в региона.
Преди да стартира в ЕС, Meta първо трябваше да потърси одобрение от Европейската комисия относно разпоредбите за поверителност на приложението. Мнозина спекулираха, че забавянето се дължи на Закона за цифровите пазари на ЕС, който адресира редица големи технологични антитръстови проблеми и проблеми с поверителността – включително споделяне на съдържание между платформи.
Създаването на акаунт в Threads изисква потребителите да имат акаунт в Instagram. На други пазари потребителите първоначално не можеха да изтрият акаунта си в Threads, без да изтрият свързания акаунт в Instagram. Мета промени това през ноември.
Въпреки това, Meta дава възможност на потребителите да разглеждат теми, без да създават профил в приложението или в Instagram. „Хората, които използват Threads без профил, могат да преглеждат съдържание в Threads, да търсят акаунти, да споделят съдържание чрез копиране на връзки или споделяне на платформа и да докладват съдържание на Threads, но не могат да създават публикация или да взаимодействат със съдържание", каза Мета в блог при обявяване на промяната.
Threads стартира през юли 2023 г. и бързо натрупа повече от 100 милиона потребители през първата си седмица. Оттогава платформата отбеляза голям спад в активните потребители, но Зукърбърг остава непоколебим, че платформата в крайна сметка ще достигне целта си от 1 милиард потребители. „Силно съм убеден, че ще можем да налеем достатъчно бензин в това, за да му помогнем да расте", каза той.
Междувременно X продължи низходящата си спирала, губейки няколко от най-добрите си рекламодатели и свивайки ежедневните си активни потребители с 13%, откакто Илон Мъск пое поста главен изпълнителен директор през 2022 г. Bloomberg съобщи, че приходите на X са спаднали до $2,5 милиарда през 2023 г., което е значителен спад спрямо предходни години.
В допълнение към пускането в ЕС, Meta обяви, че ще създаде повече оперативна съвместимост с Threads – което означава, че ще позволи публикациите в Threads да се показват на други социални платформи. Проектът е свързан с „fediverse", колекция от социални мрежи, които позволяват споделяне на данни и публикации между тях.
„За да направим Threads оперативно съвместими ще дадем на хората по-голям избор за това как да взаимодействат и това ще помогне на съдържанието да достигне до повече хора. Аз съм доста оптимист за това", каза Зукърбърг.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа