Опитът за импийчмънт на Байдън – какво се случва и може ли да бъде осъден?

Опитът за импийчмънт на Байдън – какво се случва и може ли да бъде осъден?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.12.2023
  • Share:

Джонатан Йерушалми
Камарата на представителите на Конгреса на САЩ гласува официално да започне разследване за импийчмънт на президента Джо Байдън, придвижвайки напред процес, който беше обещан от лидерите на републиканците, след като си възвърнаха контрола над долната камара на междинните избори през 2022 г.
Въпреки че няма представени доказателства, републиканците обвиниха Байдън и семейството му, че лично са се облагодетелствали от позицията му на вицепрезидент при Барак Обама.
Президентът отговори на гласуването, като каза, че опонентите му го атакуват "с лъжи", но събитията от сряда поставиха началото на процес, който може да доведе до импийчмънт - най-висшето наказание за президент.
Защо сега? Републиканците в Камарата на представителите неофициално започнаха разследването срещу Байдън преди три месеца, но гласуването в сряда го формализира. Разрешавайки разследването републиканците ще принудят Белият дом да сътрудничи.
Разследването ще даде платформа на републиканците да подчертаят твърденията си, че президентът се е държал корумпирано. Байдън се готви за изборен реванш с Доналд Тръмп, който беше първият президент в историята на САЩ, който е бил импийчван два пъти и в момента се подготвя за четири наказателни процеса.
Републиканците обвиниха президента и семейството му, че са спечелили от времето му като вицепрезидент и се фокусираха върху сина му Хънтър, който имаше бизнес начинания в Украйна и Китай през този период. Разследващите от Конгреса са се сдобили с близо 40 000 страници банкови досиета с призовки и десетки часове показания от ключови свидетели, но макар разследванията да повдигнаха етични въпроси, не се появиха доказателства, че Байдън е действал корумпирано или е приемал подкупи в настоящата или предишната си роля.
През юли един от бившите бизнес партньори на Хънтър Байдън, Девън Арчър, даде клетвени показания пред следователите в Конгреса, че „Хънтър е продавал на своите чуждестранни клиенти илюзия за достъп до баща си". Арчър разказа как Хънтър пускал баща си на високоговорител, за да впечатли клиенти и бизнес партньори, но също така заяви, че Джо Байдън никога не е бил пряко замесен в техните финансови сделки.
Републиканците също така посочиха няколко неистини в публичните изявления на Байдън относно бизнес сделките на сина му. Например по време на президентската кампания през 2020 г. Байдън каза, че синът му никога не е правил пари от бизнес транзакции в Китай. Това по-късно беше опровергано от самия Хънтър Байдън.
Какво се случва след това? Разрешаването на продължилото месеци разследване гарантира, че разследването за импийчмънт ще продължи до 2024 г. – и може да представлява голямо главоболие за президента в средата на изборната година. В краткосрочен план действията на Камарата дават на трите контролирани от републиканците комисии на Камарата, водещи разследването, повече правомощия да призовават документи и свидетелски показания – и на съдиите да изпълняват тези искания.
Ако комисиите решат да продължат напред с импийчмънта, ще гласува пълният състав на Камарата на представителите. Ако мнозинството гласува "за", Байдън ще бъде импийчнат.
След това Сенатът ще проведе процес и ще гласува дали да отстрани президента от длъжност. Докато трима предишни президенти са били импийчнати от Камарата, нито един президент не е бил отстранен от длъжност.
Ще бъде ли импийчнат Байдън? Политическата история на САЩ предполага, че нещата не вещаят нищо добро за Байдън. От четиримата президенти, които са били разследвани, трима – Андрю Джонсън, Бил Клинтън и Доналд Тръмп – са били импийчнати. Четвъртият – Ричард Никсън – избегна порицанието само като подаде оставка преди гласуването.
Слабото мнозинство на републиканците в Камарата обаче означава, че те могат да си позволят да загубят само няколко гласа, когато ситуацията стигне до върха. Въпреки факта, че всички републиканци в Камарата на представителите гласуваха за официално започване на разследването, някои – особено тези от политически разделени райони – се колебаеха да подкрепят пълен импийчмънт, страхувайки се от значителна политическа цена.
Още по-малко сигурно е, че американската общественост би подкрепила опит за импийчмънт на президента.
Анкета на CNN през октомври показа, че 57% от американците смятат, че Байдън не трябва да бъде импийчнат. Според Washington Post това е между 10 и 14 пункта по-високо, отколкото в подобни проучвания, проведени за отношението към двата импийчмънта на Тръмп.
Дори Камарата да гласува за импийчмънт на Байдън, е много малко вероятно той да бъде отстранен от поста. Шестдесет сенатори ще трябва да гласуват, за да осъдят Байдън, за да се случи това, а с демократите, които контролират Сената, този резултат би бил практически невъзможен.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа