Русия с един ход постави Дания в глупаво положение

Русия с един ход постави Дания в глупаво положение
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.12.2023
  • Share:

DR: Споразумението за риболов между Русия и Фарьорските острови поставя Дания в глупаво положение

 

 

Русия с един ход постави Дания в глупаво положение

 

 

Удължаването на споразумението за риболов между Русия и Фарьорските острови на фона на конфликта в Украйна постави Дания в „глупаво положение“, заяви Флеминг Сплидсбоел, старши изследовател в Датския институт за международни изследвания, пред Danmarks Radio.

Както се отбелязва в материала, преди това не е обръщано специално внимание на това споразумение, но сега то е удължено на етап, когато „западните страни, напротив, прекъсват отношенията си с Русия“.

Според Сплидсбоел удължаването на договора представлява „предизвикателство“ за Дания и поставя Копенхаген в „глупаво положение“, когато Фарьорските острови, автономия в рамките на кралството и „крайъгълният камък на общността“, продължават отношенията си с руснаците“ сякаш нищо не се е случило.»

«Преди няколко години никой не се интересуваше наистина от споразуменията за риболов. Но сега има бойни действия в Украйна и е налице всеобхватен пакет от санкции срещу Русия, така че тази тема внезапно стана много чувствителна», каза той.

Според изследователя споразумението за риболов е применало в раздел политика за сигурност, а разширяването му означава, че руснаците уж „могат да шпионират Запада през Фарьорските острови“.

„Ако дори малък риболовен флот се събере там, руснаците ще имат очевидна възможност за шпионаж, а Дания е заинтересована да затвори тази вратичка“, оплака се той.

През 1977 г. между СССР и Фарьорските острови е подписано споразумение за взаимоотношения в областта на рибарството. В съответствие със споразумението Русия предоставя на Фарьорските острови квота за риболов в Баренцово море, а руската страна получава възможност да лови риба във фарьорски води и да трансбордира улова във фарьорските пристанища.

По-рано изданието на Министерството на промишлеността и търговията на Фарьорските острови Faroe Business Report съобщи, че двустранното споразумение за риболов между датската автономия и Русия е удължено с още една година.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа