Режат големите фигури на Паметника на Съветската армия

Режат големите фигури на Паметника на Съветската армия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.12.2023
  • Share:

Работата по демонтажа на Паметника на съветската армия днес продължава с отрязване на големите фигури от върха на монумента, макар все още да не е ясно дали ще се намери място за него в Музея на социалистическото изкуство. Министърът на културата Кръстю Кръстев заяви готовност да бъде изслушан в парламента по темата. Добави и че каквото зависи от него, ще бъде направено, за да отиде монументът в съответния музей.

 

 

Сутринта бе докаран нов кран, на място пристигнаха и работници, които да отрежат части от композицията.

Работата протича при засилено полицейско присъствие, а КПП-та охраняват монумента в Княжеската градина. Вчера от СДВР обявиха, че ще бъде осигурена 24-часова охрана в района.

Нощта премина без произшествия, след като вчера на фона на напрежение и пострадал депутат бе демонтирана най-високата фигура от монумента.

От «Възраждане» обявиха, че днес ще излязат пред паметника и няма да допуснат «победа на фашизма в България».

Днес министърът на културата Кръстю Кръстев коментира пред журналисти какво ще стане с паметника след като от Музея на социалистическото изкуство обявиха, че нямат място за него.

«Трябва да се намери начин да се реши въпросът», категоричен бе министърът. 

«Ще поставя въпроса те да намерят място, където да бъде експониран този паметник. Това може да направи министърът и ще го направя».
На въпрос дали премахването на монумента е било обсъждано с министерството, той отговори:

«Не е нужно да бъде съгласувано, защото по закон той не е паметник на културата». 

По-рано днес от БСП настояха утре в пленарната зала да бъдат изслушани министрите на културата и на регионалното развитие за демонтажа на монумента. Според тях тези действия са незаконни, а Георги Свиленски, който вчера пострада от бутната ограда, ги определи като варварски акт.

Министър Кръстев заяви готовност да бъде изслушан в парламента.

За липсата на място в музея се заговори вчера. Пред «Фокус» директорът Николай Ущавалийски коментира, че «трудно музеят ще намери място за съхранение на Паметника на Съветската армия, ако той бъде демонтиран».

По-рано общинският съветник от «Синя София» проф. Вили Лилков пък припомни, че още през 2015 г. Димитровград е поискал да придобие монумента.

«Премахването на паметника, който символизира победата над фашизма, символизира победата на фашизма в момента», коментира пред журналисти в парламента лидерът на «Възраждане» Костадин Костадинов. 

«Можем да кажем вече официално, че 80 години, след като България започна преход от фашизъм към комунизъм, той завърши с връщането от посткомунизма към фашизма с вчерашното «транжиране» на българската национална памет — на паметника на Съветската армия, коментира той и предположи, че вероятно ще има и други подобни «изстъпления». За съжаление, в България има пълна реставрация на фашизма, на всички отречени тоталитарни идеологии, подчерта Костадинов.

Според него обаче по-големият проблем е, че хората, които го правят, не осъзнават, че не просто за пореден път позиционират България на страната на губещите «в огромния световен конфликт», но поставят под въпрос оцеляването ни като държава.

«Днес излизаме пред Паметника на Съветската армия, за да заявим ясно и категорично, че няма да допуснем победа на фашизма в България. Ще работим за запазване на гражданския мир, няма да допуснем и управляващите, незаконно, както в този случай действат, да продължат да налагат своите «евроатлантически ценности». Вчерашната вакханалия се случи без нито един подпис на овластено законодателно лице, нито една институция не е издала официално нареждане, с което да се демонтира паметникът».

 

Режат големите фигури на Паметника на Съветската армия

 

 

Режат големите фигури на Паметника на Съветската армия

 

 

Режат големите фигури на Паметника на Съветската армия

 

 

Режат големите фигури на Паметника на Съветската армия

Станете почитател на Класа