Си Дзинпин на срещи с лидерите на на Виетнам: Създаваме "общност със споделено бъдеще"

Си Дзинпин на срещи с лидерите на на Виетнам: Създаваме "общност със споделено бъдеще"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.12.2023
  • Share:

От няколко години Китай е най-големият търговски партньор на Виетнам, като през 2022 г. двустранният търговски оборот възлиза на 175,6 млрд. долара

 

 

Председателят на КНР и генерален секретар на ККП Си Дзинпин се срещна с премиера и с президента на Виетнам в парламента в Ханой през втория ден от визитата си в страната, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Си вчера се срещна с генералния секретар на виетнамската Комунистическа партия Нгуен Фу Чонг, като двамата лидери заявиха, че Пекин и Ханой ще работят за изграждането на "общност със споделено бъдеще". Двете страни подписаха 36 споразумения, свързани най-вече със "задълбочаване на сътрудничеството" в различни сфери, вариращи от комуникациите до междупартийния обмен.

Виетнам иска да разсее опасенията на Пекин, породени от определянето на САЩ и Япония като "всеобхватни стратегически партньори" – израз, с който се отбелязва най-високото равнище на дипломатически отношения, коментира АП.

Си повтори фразата "общност със споделено бъдеще" на днешната си среща с председателя на виетнамския парламент Въонг Дин Хюе. "В следващия етап двете страни трябва да засилят сътрудничеството си в различни сфери, сред които и законодателството, за да допринесат за изграждането на общност със споделено бъдеще", каза китайският лидер.

Освен това днес Си се срещна с премиера Фам Мин Чин, както и с президента Во Ван Тхъонг, като се очаква визитата му да приключи със среща с млади виетнамски и китайски учени.

Виетнам и Китай сключиха споразумение за размяна на затворници и подновиха договора за общи патрули по Тонкинският залив, който се намира между южната китайска островна провинция Хайнан и североизточния бряг на Виетнам, съобщават местни медии. Подписано бе и споразумение за сътрудничество по проекти в сферата на железопътния транспорт.

Виетнам и Китай поддържат стабилни връзки, но имат и значителни различия, най-вече по отношение на териториалните претенции за острови в Южнокитайско море. Китай претендира за почти целия стратегически воден път, но Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван също предявяват отделни претенции.

От няколко години Китай е най-големият търговски партньор на Виетнам, като през 2022 г. двустранният търговски оборот възлиза на 175,6 млрд. долара. Вносът от Китай, включително на важни суровини за производствения сектор, съставлява 67%, сочат данни на виетнамските митници.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа