ЕП настоя за започване на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС

ЕП настоя за започване на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.12.2023
  • Share:

Резолюцията бе приета с 468 гласа "за", 99 "против" и 58 "въздържал се"

 

 

С 468 гласа "за", 99 "против" и 58 "въздържал се", Европейският парламент прие резолюция, в която настоява европейските лидери да вземат решение за започване на преговори за присъединяване към ЕС с Украйна и Молдова за срещата си утре и вдругиден.

В документа се казва, че статут на кандидат-член може да се даде и на Грузия, а преговори с Босна и Херцеговина могат да започнат, но при условие, че са осъществени определени реформи, предава БНР.

"Предвид руската агресивна война срещу Украйна, разширяването става още по-важно от стратегическа гледна точка и е един от най-силните геополитически инструменти, с които ЕС разполага", се казва в документа.

Евродепутатите настояват на следващия колегиум на комисарите да бъде назначен специален комисар по разширяването, който да гарантира, че двустранните въпроси категорично се разделят от политиката за разширяване на Общността.

Европейският парламент категорично осъжда изявленията на унгарския премиер Виктор Орбан за започването на преговори с Украйна и промяната на позицията на страната му за Косово.

"Изявленията пречат на процеса на разширяване на ЕС", предупреждават евродепутатите и напомнят за потенциалните негативни последствия, ако Унгария поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през юли догодина.

Според публикации в различни медии Орбан проявява готовност да свали ветото си за започване на преговори с Украйна, ако Еврокомисията размрази 10 млрд. евро за Унгария от европейските фондове. Предстоят трудни преговори по въпроса утре и вдругиден на срещата на върха на ЕС.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа