Орбан обвинен, че се опитва да запуши устата критиците с нов закон

Орбан обвинен, че се опитва да запуши устата критиците с нов закон
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.11.2023
  • Share:

Водещите групи на гражданското общество в Унгария обвиниха Виктор Орбан, че се опитва да „заглуши всички критични гласове" в страната, след като предложи законодателство за създаване на „служба за защита на суверенитета, разследваща чуждестранното влияние".
Години наред унгарският министър-председател поддържа наратива, че външни сили се опитват да подкопаят неговото правителство и да подкрепят опонентите му. В реч този месец дългогодишният лидер каза, че „тъмните сили ще продължат да обсаждат отбранителните линии на суверенитета, включително тези на Унгария".
Но критиците на Орбан твърдят, че реториката му е предназначена да подкопава опонентите и че преди изборите за Европейски парламент и общинските избори през следващата година правителството засилва усилията си да създава въображаеми врагове и да отвлича вниманието на избирателите.
В сряда седем организации на гражданското общество предупредиха в изявление „Плановете за „служба за защита на суверенитета" са част от по-широките опити на правителството да потуши несъгласието". Групите, които включват Transparency International Hungary и Унгарския съюз за граждански свободи, добавиха, че предложеното законодателство не е в съответствие с конституционните задължения на Унгария и ЕС и следователно ще се провали.
Предложената служба ще разследва дейности за застъпничество, дейности, насочени към повлияване на демократичния дебат, и организации, които използват чуждестранно финансиране, за да повлияят на избирателите. Тя също така ще наказва забраненото чуждестранно финансиране на групи, кандидатстващи за избори, с до три години затвор.
Широката формулировка задълбочи опасенията, че службата може произволно да атакува журналисти, профсъюзи, църкви и компании.
Унгарският хелзинкски комитет заяви „Законопроектът е умишлено неясен и пълен с недефинирани и широко тълкувани понятия. Тази умишлена двусмисленост позволява на новата власт произволно да разглежда всяка дейност, свързана с обществените дела, като обслужваща чужди интереси. Това е явен опит да се въоръжи законът, да се създаде смразяващ ефект и допълнително да се консолидира политическата власт".
Опозицията на Унгария също изрази безпокойство. Каталин Чех, член на Европейския парламент от опозиционната партия Momentum, каза „Предложението е още един мрачен крайъгълен камък за Унгария. Чист авторитарен инструмент за смазване на несъгласието, сплашване и наказване на критични гласове – то има за цел да удуши оставащите независими медии, НПО и опозиционни партии, които вече са изправени пред безмилостни атаки", каза тя.
Унгарското правителство не отговори на искане за коментар. Говорител на правителството написа в социалните медии, че „законодателството е насочено към възпиране на местните политически актьори да приемат чужди средства".
Публикуването на законопроекта идва дни след като унгарското правителство разкри противоречива билборд кампания, изобразяваща председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на фондациите "Отворено общество" Алекс Сорос със слогана: "Нека не танцуваме по тяхната мелодия". Правителството също така изпраща до всички граждани въпросник, съдържащ широкообхватни критики към Брюксел.
Кампанията поднови опасенията, че унгарските власти насърчават антисемитски наративи у дома – идея, която унгарското правителство категорично отрече – и че Фидес, партията на Орбан, използва държавни ресурси, за да подкопае доверието в институциите на ЕС.
Говорител на фондациите „Отворено общество" каза: „Парите на унгарските данъкоплатци отново се използват за плащане на политическа пропаганда, която е дълбоко опетнена от антисемитизъм – още едно доказателство за това колко далеч са се изплъзнали стандартите за политическо благоприличие в държава-членка на ЕС. Това е изтъркана тактика на унгарското правителство – създаване на неясна и въображаема външна заплаха за отвличане на вниманието на гласоподавателите от реални вътрешни проблеми, като качеството на държавното образование и здравеопазването."
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа