Норвегия може да затвори ГКПП на границата с Русия

Норвегия може да затвори ГКПП на границата с Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.11.2023
  • Share:

Норвегия е готова да последва примера на Финландия и да затвори контролно-пропускателния пункт на границата с Русия, съобщи TV2, цитирайки премиера Йонас Гар Стор.
На въпрос дали Норвегия трябва да затвори ГКПП Сторског, той каза: „Ако е необходимо". Той подчерта, че Норвегия следи отблизо ситуацията както във Финландия, така и в Естония.
Според телевизионния канал няма съобщения, че броят на преминаванията на границата през този пункт се увеличава.
На 22 ноември финландското правителство взе решение да затвори три контролно-пропускателни пункта на границата с Русия с изключение на граничния пункт Раджа-Йосеппи. Така граничните контролно-пропускателни пунктове Куусамо, Сала и Вартиус ще бъдат затворени в петък, 24 ноември 2023 г., в полунощ местно време.
В нощта на 18 ноември Финландия затвори четири гранични пункта на източната си граница: Ваалимаа, Нуиямаа, Иматра и Ниирала. Според премиера Петери Орпо властите реагират на наплива на "граждани на трети страни" към източната граница на Финландия, който напоследък се увеличи. Както обясни министърът на вътрешните работи Мари Рантанен, решението е валидно до 18 февруари 2024 г.
Източник: ТАСС, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа