Шотландия е „разочарована на всички фронтове“ от Хънт

Шотландия е „разочарована на всички фронтове“ от Хънт
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.11.2023
  • Share:

Шотландското правителство обвини министъра, че „е разочаровал Шотландия по всякакъв начин", след като той разкри скромно увеличение от £545 милиона на финансирането.
Джереми Хънт обяви цялостно увеличение от £1 милиард за трите децентрализирани правителства на Обединеното кралство, като Уелс ще получи допълнителни £305 милиона, а Северна Ирландия £185 милиона, заедно с £545 милиона за Шотландия, през следващите две финансови години.
Шона Робисън, шотландският финансов секретар, каза, че някои от мерките на ниво Обединено кралство в есенното му изявление са добре дошли, но като цяло това е „най-лошият сценарий за Шотландия, който не успя да се справи правилно с кризата с разходите за живот и с климатичната криза".
„Шотландия се нуждаеше от справедлива сделка за инвестиции в инфраструктура, обществени услуги и споразумения за заплащане – правителството на Обединеното кралство разочарова Шотландия по всякакъв начин", каза тя.
„Допълнителното финансиране за здравеопазване, което потече към Шотландия от увеличаването на бюджетите на NHS на Англия, е еквивалентно на само 0,01% от шотландските разходи за здравеопазване. Орязването на националното осигуряване също лиши публичния сектор от така необходимото финансиране", каза тя.
Първият министър на Уелс, Марк Дрейкфорд, се оплака горчиво от това, което според него е систематично недофинансиране на Уелс от Министерството на финансите, което принуди Кардиф да преразпредели бюджета си за инфраструктура, за да помогне за спиране на дълбоките съкращения в ежедневните разходи.
Появиха се и значителни съмнения относно това дали допълнителните пари за Северна Ирландия ще отидат директно за подобряване на обществените услуги или за изплащане на преразхода от £300 милиона от децентрализираната администрация в Stormont.
Министрите на Обединеното кралство настояват, че широкият набор от данъчни облекчения и увеличения на обезщетенията, включително намаляването с 2 пенса на националното осигуряване, увеличението на пенсиите и увеличението с 6,7% на социалните плащания, ще имат по-широки ползи за децентрализираните нации.
Те също така посочват многомилионните обещания за инвестиране в пътища, пристанища и обществени проекти чрез фонда за изравняване в Обединеното кралство, включително £8 милиона за изследователски център за микрогравитация в Кардиф, £3,8 милиона за нови 5G услуги в Белфаст, £10 милиона за сайт за генетична терапия в Ренфрушър и подобрения на главния път A75 от Gretna до Stranraer, частично преминаващ през избирателния район на шотландския секретар Алистър Джак.
Хънт похарчи милиарди за намаляване на националните осигурителни ставки, но Шон Кокбърн от Chartered Institute of Taxation каза, че тези мерки не премахват значителна аномалия в Шотландия, която наказва хората с по-високи данъчни доходи.
Аномалията е възникнала, тъй като след като данъкът върху доходите беше прехвърлен на Холируд, Министерството на финансите не успя да обвърже националните осигурителни прагове в Шотландия с праговете на шотландския данък върху доходите, които сега са по-високи поради решения, взети от децентрализираното правителство в Единбург.
В резултат на това шотландските данъкоплатци, които печелят над £43 663 годишно, плащат данък 52% върху доходите си до £50 270. Служителите на други места в Обединеното кралство плащат само 30% данък върху тези печалби. Министерството на финансите не е обмисляло отстраняване на този проблем.
Джак обаче каза, че в есенното изявление има „много причини за радост", включително замразяване на митата за шотландско уиски, което може да увеличи продажбите. „Това е есенно изявление за подкрепа на трудолюбивите семейства и за растеж на икономиката на нашата страна. Това е страхотна новина за Шотландия", каза той.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа