Нарастващ брой съдебни дела на Шин Фейн заплашва медиите

Нарастващ брой съдебни дела на Шин Фейн заплашва медиите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.11.2023
  • Share:

Рори Карол
В Ирландия Мери Лу Макдоналд, лидерът на Шин Фейн, съди националния телевизионен оператор RTÉ за клевета, докато нейният съпруг Мартин Ланиган съди автора на биографията на Макдоналд. Крис Андрюс, член на Шин Фейн в парламента на Ирландия, съди Irish Times и един от репортерите му.
В Северна Ирландия Гери Кели, член на Шин Фейн от събранието на Стормонт, съди двама медийни коментатори. Джон Финукейн, депутат от Шин Фейн, съди съветник-юнионист заради твърдения в Twitter. Мишел О'Нийл, заместник-лидерът на партията, наскоро съди друг съветник-юнионист заради публикация във Facebook.
Тъй като броят на съдебните дела на Шин Фейн нарасна – смята се, че има най-малко осем активни дела срещу медии, с допълнителни дела срещу политически опоненти – нарасна загрижеността, че партията се опитва да сплаши критиците и да задуши контрола.
Коалиция от организации за свобода на печата миналата седмица заяви, че действията на партията имат отличителния белег на стратегически съдебни дела срещу участието на обществеността или Slapps, форма на правен тормоз, предназначен да сплаши и заглуши обществените наблюдатели.
„Броят съдебни искове, заведени от членовете на Шин Фейн, сочат координирана кампания срещу медиите в Ирландия", се казва в съвместното писмо, подписано от Репортери без граници, Индекс за цензура, Националния съюз на журналистите, Pen International, Статия 19 и други групи.
То изрази тревога, че акцията срещу Irish Times е срещу репортера. „Фактът, че последното съдебно дело на Шин Фейн е заведено срещу журналиста Хари Макгий – като физическо лице – дава достоверност на идеята, че има за цел да охлади изказването на обществен интерес."
Таоистът, Лео Варадкар, обвини Шин Фейн, че се опитва да „отнеме демокрацията на Ирландия чрез заплахи." „Целта е да накара журналистите да се страхуват. Целта е да ги накара да се замислят над това, което пишат, и смятам, че това е грешно", каза той пред Dáil.
Шин Фейн беше политическото крило на ИРА по време на Размириците и сега е най-голямата опозиционна партия в Ирландия. Проучванията на общественото мнение показват, че тя е на път да ръководи следващото правителство. Това е най-голямата партия в Северна Ирландия.
Говорител на партията каза „Макдоналд няма намерение да отговаря на „неточни внушения" в писмото на коалицията за свобода на печата и публичният дискурс трябва да се основава на факти и истина. Всички граждани имат право да защитят своето име и репутация и такива основни законови права по никакъв начин не пресичат или подкопават силния политически дебат."
На конференция на Шин Фейн по-рано този месец Макдоналд каза, че партията не се смята за обект на наблюдение и критика. „Критиката е част от очертанията и напора на демократичния процес", каза тя.
Index on Censorship, базиран в Лондон наблюдател, каза, че други партии също са заплашвали и са предприели правни действия, но не в същия мащаб. „Не знаем членове на която и да е друга ирландска партия да са водили съпоставим брой едновременни дела срещу медиите през последните години."
О'Нийл, заместник-лидер на партията и първият избран министър на Северна Ирландия, спечели дело за клевета срещу член на Демократичния юнионист, Джон Карсън, който през 2021 г. публикува, че „тя ще бъде върната в развъдника си". Върховният съд обаче постанови, че тя няма да получи изплащане, тъй като забележката, макар и обидна и женомразка, не е имала неблагоприятно въздействие върху репутацията на О'Нийл.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа