Китай затваря стотици джамии в северните региони

Китай затваря стотици джамии в северните региони
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.11.2023
  • Share:

Ейми Хокинс
„Китайските власти затвориха или промениха стотици джамии в северните райони на Нинся и Гансу, домовете на най-много мюсюлмански популации в Китай след Синдзян, като част от по-широките усилия за обезвреждане на религиозните малцинства в Китай", гласи нов доклад. Изследователи от Human Rights Watch (HRW) заявиха, че китайското правителство значително намалява броя на джамиите в автономния регион Нинся и провинция Гансу.
Китайската комунистическа партия (ККП) отдавна поддържа здрав контрол върху религиозните и етническите малцинства в Китай и от 2016 г., когато Си Дзинпин, лидер на Китай, призова за китаизиране на религиите, темпото и интензивността на промените в джамиите се увеличиха.
През април 2018 г. Пекин издаде директива, в която се посочва „Правителствените служители трябва стриктно да контролират строителството и оформлението на местата за ислямска дейност и да се придържат към принципа за разрушаване на повече и изграждане на по-малко".
Изследователите от HRW са анализирали сателитни изображения, за да проучат политиката за консолидиране на джамии в две села в Нинся. Установено е, че между 2019 г. и 2021 г. куполите и минаретата са били премахнати от всичките седем джамии. Четири от джамиите са значително променени: три основни сгради са разрушени, а залата за измиване на една е повредена.
Хана Тикър, преподавател в университета в Плимут, изследвала темата с Дейвид Строуп от университета в Манчестър, каза „Премахването на съоръженията за измиване е начин по същество незабавно да се гарантира, че не може да бъдат използвани, [така] ефективно се премахват като място за поклонение, без да бъде видимо".
Theaker и Stroup изчисляват, че около 1300 джамии в Нинся – една трета от общия брой регистрирани – са затворени от 2020 г. насам. Тази оценка не включва джамии, които са били затворени или разрушени поради техния неофициален статут, преди 2020 г.
HRW не успя да определи точния брой на джамиите, които са били затворени или модифицирани през последните години, но правителствените доклади предполагат, че вероятно са стотици. В Жонгуей, град с над 1 милион жители, през 2019 г., властите заявиха че са променили 214 джамии, консолидирали са 58 и са забранили 37 „незаконно регистрирани религиозни обекта". В град Джингуи властите казаха, че са „поправили повече от 130 обекта с ислямски архитектурни характеристики".
Имам от Нинся, интервюиран от Радио Свободна Азия, каза „Политиката за консолидиране на джамии означава, че всички джамии в рамките на 2,5 км една от друга трябва да бъдат обединени. Когато джамиите бъдат затворени, много млади хора и хора на средна възраст вече не ще ходят в джамиите, за да участват в религиозни дейности, и следващото поколение бавно ще загуби вяра и няма да има доверие в исляма... по този начин мюсюлманите бавно биват омаловажавани" каза той, цитиран от RFA.
Мая Уанг, изпълняващ длъжността директор за Китай в HRW, каза „Затварянето, унищожаването и пренасочването на джамии е част от систематични усилия за ограничаване на практикуването на исляма в Китай".
Говорител на китайското правителство заяви: „Хората от всички етнически групи в Китай имат пълното право на свободата на религиозните убеждения, както е предписано от закона. Следвайки политики, които защитават свободата на религиозните убеждения, Китай, подобно на други страни, управлява религиозните дела в съответствие със закона. Ние сме решителни в отхвърлянето и борбата с религиозния екстремизъм. Нормалните религиозни дейности на вярващите са гарантирани в съответствие със закона и спазването на техните обичаи".
Политиката за консолидиране на джамиите не се ограничава до Нинся и Гансу. Австралийският институт за стратегическа политика изчислява, че 65% от 16 000 джамии в Синдзян са били разрушени или повредени от 2017 г. насам.
През май стотици полицаи се сблъскаха с протестиращи в мюсюлмански град Хуей в провинция Юнан, в югозападен Китай, заради опити да се разрушат части от важна местна джамия.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа