Купувачите на яхти в Монако пренебрегват опасенията за климата

Купувачите на яхти в Монако пренебрегват опасенията за климата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.11.2023
  • Share:

Аджит Ниранджан
Най-голямата от яхтите в пристанището на Монако струва повече от годишния БВП на някои малки островни държави. Но малко от клиентите, обикалящи техните палуби, изглежда се интересуваха, че закупуването на първото ще помогне да се удави второто. „Все още не мисля за това", каза Елена Паперная, артист, хвърлила око на средно голяма яхта, когато я попитаха дали се тревожи за щетите, които ще нанесе на климата.
Каспер Хойгаард, регионален мениджър на индустриална компания, която наема яхти за няколко седмици всяка година, каза, че когато прави това „изобщо" не взема предвид изменението на климата. Неговият приятел Ласе Йенсен, мениджър на пенсионен фонд, кимна в знак на съгласие. „Започваме да го разглеждаме малко повече, но това не играе роля."
Яхтеното изложение в Монако е една от най-големите концентрации на богатство в света. Събитието, което нарича себе си „Най-доброто събиране на морски лукс", се провежда в данъчния рай, където двама от трима жители са милионери. Когато Guardian го посети в края на септември, пристанището беше пълно с повече от 100 суперяхти, някои от които разполагаха с подводници и плувни басейни. Посетителите могат да резервират летищни трансфери с частни самолети и хеликоптери.
Истинската цена на този лукс се плаща отчасти от останалата част от обществото. Според нови данни на Международната агенция по енергетика 10% от хората с най-високи доходи в ЕС отделят чрез транспорта си 24,5 пъти повече CO2, затоплящ планетата, отколкото 10-те % с най-ниски доходи. В края на спектъра въглеродните отпечатъци на ултрабогатите се увеличават от гигантските яхти, частните самолети и спортни коли с двигатели, които изгарят барели петрол.
Потребителските емисии на милиардерите достигат хиляди тонове годишно, като транспортът, включително частни самолети и яхти, е с най-голям принос, според новия доклад на Oxfam за въглеродното неравенство. А транспортът, особено използването на автомобили, е основен фактор за непропорционално високите емисии на най-богатите 10%, като тези емисии са 20-40 пъти по-високи, отколкото сред най-бедните 10% в големите нации и блокове, включително ЕС, според МАЕ .
Суперяхта или дори средно голяма моторна яхта е най-замърсяващият единичен обект, който човек може да притежава. Няма надеждни оценки за това колко въглерод изпомпват 6000-те суперяхти в света в атмосферата, но едно проучване на отпечатъците на милиардерите установи, че яхтите имат най-голям принос, повече от частните самолети. „Дори имение на частен остров има по-малко въздействие, защото поне е заседнало на едно място", каза Ричард Уилк от Open Anthropology Institute, съавтор на изследването.
В интервюта с 50 посетители на изложението за яхти в Монако – от брокери и купувачи до доставчици и продавачи – ентусиастите на яхти нарисуваха картина на индустрия, която предприема малки стъпки за почистване на фона на нарастващия обществен натиск. Но само шепа собственици и клиенти, които разговаряха с Guardian, казаха, че са обезпокоени от непропорционалните емисии, които техните лодки изхвърляха днес.
„Знаете, че трябва да се тревожите, но има толкова много проблеми, които не можем да решим. Ако не мога да го реша сама, тогава не мога да се стресирам твърде много за това", каза Джорджия Коволио, чийто съпруг притежава яхта. Нейната приятелка, се съгласи. „Ако Бил Гейтс или Леонардо ди Каприо не се тревожи за това, тогава и ние няма да се тревожим за това."
Докато малък ветроходен кораб може да отделя малко повече въглерод от необходимия за построяването и разграждането му, големите моторни лодки изгарят огромни количества гориво, за да прекосят моретата и да изпълняват енергоемки услуги като климатизация и обезсоляване. Според презентация на индустриалната група Water Revolution Foundation глобалният яхтен флот изразходва една четвърт от енергията си за задвижване и три четвърти за „хотела". Някои суперяхти консумират гориво дори когато са акостирали, защото екипажите им живеят на борда през цялата година.
„Тенденцията при размерите на яхтите върви към все по-големи, по-големи и по-големи. Индустрията се е придвижила от суперяхти към мегаяхти и към гигаяхти", каза Лина Одхе от SF Marina. компания, която доставя на все по-пренаселени яхтени пристанища.
Курсът, който производителите на яхти начертават, е подобен на този, който автомобилната индустрия следва от няколко години. Производителите на автомобили наводниха пазара с по-обемисти превозни средства – и потребителите ги грабнаха толкова бързо – че почти половината от колите, продадени миналата година, бяха SUV, според IEA. Експертите отдават част от успеха на маркетингови кампании, които апелират към желанието за статус и власт.
Край ослепителните води на порт Херкулес в Монако, заобиколен от многоетажни кораби и говорещи търговски екипи, повечето собственици и купувачи на яхти, с които се свърза Guardian, отказаха да коментират своите въглеродни отпечатъци. Тези, които се съгласиха, го направиха предимно при условие за анонимност.
Един собственик устно малтретира и заплашва физически репортера по време на половинчасово интервю. Двама потенциални купувачи отрекоха научния консенсус, че хората нагряват планетата чрез изгаряне на изкопаеми горива.
Няколко присъстващи използваха аргументи, идентични с тези на обикновените богаташи, защитаващи навици като летене на почивка или шофиране на SUV. Други посочиха източници на замърсяване, които са по-големи в абсолютно изражение, като товарни кораби, фабрики и мултинационални корпорации.
Няколко собственици казаха, че са наясно със собствените си въглеродни отпечатъци и са разочаровани колко малко са направили другите, за да намалят техния. „Това е една от най-неустойчивите индустрии в света, няма съмнение в това", каза Фредерик, студент по устойчивост от семейство, притежаващо яхта, жестикулирайки към пристанището с чаша шампанско. Той каза, че семейството му е свило яхтения си флот до две големи лодки, поставило е слънчеви панели и електрически батерии върху тях и е спряло да пуска тежките котви в райони с крехка морска трева, която изсмуква въглерод. „Трябва да сте сигурни, че имате по-малко въздействие всеки път, когато я използвате."
Яхтената индустрия започна да обръща повече внимание на околната среда. Тазгодишното изложение за яхти в Монако включваше катамаран, покрит със слънчеви панели, и се похвали с „център за устойчивост" за втора поредна година. Сред щандовете имаше компании, които се опитваха да захранват яхтите с електричество и метанол вместо изкопаеми горива, както и някои, които се опитваха да увеличат ефективността на двигателите и корпусите.
Средната възраст на собственика на яхта е спаднала до 42 години и по-младото поколение собственици е по-загрижено за изменението на климата.
Общите емисии от яхтената индустрия вероятно са малка част от цялата корабна индустрия, казват експертите, но са причинени от много по-малка група хора, които се занимават с това, което е почти изключително дейност за свободното време. Социолозите предупреждават, че въглеродните отпечатъци на свръхбогатите надхвърлят техните сурови емисии. Много хора се стремят към техния начин на живот, особено след бляскави публикации в социалните медии. А пък техните емисии често се използват от хората с по-малък отпечатък.
Младши сътрудник от адвокатска кантора, живееща в Монако и не присъствала на изложението за яхти, каза пред Guardian, че мисълта за подобно неравенство я разочарова. „Ние полагаме всички тези усилия в собствения си живот, но когато видите това" – тя прекъсна и изкриви лице към редица суперяхти, организиращи партита зад нея – „е, това е пълен делириум".
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа