Какво се случва в OpenAI – и защо това има значение?

Какво се случва в  OpenAI – и защо това има значение?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.11.2023
  • Share:

Дан Милмо
Уволнението на Сам Алтман като главен изпълнителен директор на OpenAI в петък изненада света на технологиите и предизвика корпоративна драма в Силиконовата долина.
Алтман не е просто главен изпълнителен директор на компанията, която стои зад чатбота с изкуствен интелект ChatGPT. Той също така е лидер на революция в ИИ, която очарова обществеността и инвеститорите, но също така разтревожи вътрешни лица и експерти от индустрията. Тук отговаряме на някои ключови въпроси за това какво се случва и защо има значение.
Какво е OpenAI? OpenAI е базираната в Сан Франциско компания зад ChatGPT, чатбот, който удиви потребителите със способността си да произвежда изключително убедителни текстови отговори на човешки подкани – от писане на академични есета до създаване на рецепти и обобщаване на дълги документи. Освен това е разработила Dall-E, инструмент, който създава изображения от текстови подкани. Преди събитията от миналата седмица OpenAI беше в преговори за завършване на сделка за набиране на средства, която би оценила бизнеса на 80 милиарда долара.
Алтман, нейният 38-годишен шеф, беше синоним на успеха на ChatGPT, който привлече 100 милиона потребители за два месеца след стартирането му на 30 ноември 2022 г.
Защо Алтман беше уволнен? OpenAI е основана като организация с нестопанска цел и нейният борд контролира търговско дъщерно дружество, на което Алтман е главен изпълнителен директор. В петък бордът обяви, че е уволнил Алтман, защото „той не е бил последователно откровен в комуникацията си с борда и по този начин пречи на способността му да упражнява своите отговорности".
Бордът не даде повече подробности за въпросните комуникации. Крайният наследник на Алтман като временен главен изпълнителен директор, Емет Шиър, съосновател на стрийминг платформата Twitch, каза, че уволнението не се дължи на някакво несъгласие относно безопасността. Експерти и технически специалисти изразиха загриженост, че компании като OpenAI разработват системи с изкуствен интелект твърде бързо и че такава технология в крайна сметка може да представлява заплаха за съществуването на човечеството.
Въпреки това беше съобщено, че Алтман е провел дискусии с бившия шеф на дизайна на Apple Джони Айв относно създаването на ново хардуерно устройство с изкуствен интелект. Съобщава се също, че той се опитва да събере средства за ново предприятие за производство на чипове, които разработват и управляват мощни AI системи.
Какво се случи след това? В един уикенд на корпоративна драма, инвеститорите на OpenAI, водени от най-големия, Microsoft, се опитаха да възстановят Алтман. Този ход имаше подкрепата на персонала на OpenAI, включително на тогавашния временен изпълнителен директор - главния технологичен директор на OpenAI, Мира Мурати. След това Мурати беше заменен от Шиър, третият изпълнителен директор на OpenAI за три дни.
В понеделник Microsoft обяви, че е наела Алтман и неговия близък колега, бившия президент на OpenAI Грег Брокман, да оглавят нов изследователски отдел за напреднали ИИ.
Какво означава това за OpenAI? Работната сила на OpenAI от 700 души е в размирици заради уволнението на Алтман. В отворено писмо до борда на директорите, публикувано в понеделник, повече от 600 служители, включително Мурати, заплашиха да подадат оставка и да се присъединят към Microsoft, освен ако бордът не се оттегли и не възстанови Алтман и Брокман (който подаде оставка, след като той и Алтман бяха отстранени от борда) . Един от подписалите беше Иля Суцкевер, главен учен на OpenAI и един от четиримата останали членове на борда. Сусткевер каза в понеделник, че "дълбоко съжалява за ролята си в напускането на Алтман".
Може ли Microsoft да купи OpenAI? Парите не биха били сериозен проблем за Microsoft, дори и с оспорваната цена от 80 милиарда долара на OpenAI. От органите по конкуренцията в САЩ, Обединеното кралство и ЕС обаче се очаква да разгледат внимателно консолидацията в зараждащия се пазар за генеративен ИИ. Microsoft току-що завърши придобиването на компанията за видеоигри Activision Blizzard, която стои зад Call of Duty,– поглъщане, което беше силно оспорвано от регулаторите – и ще се изправи пред още по-тежка битка за OpenAI, в която притежава 49% дял.
Ще забави ли фурорът развитието на AI? Microsoft сигнализира, че е готов дом за недоволния талант на OpenAI и вече накара Алтман и Брокман да работят. Неговият главен изпълнителен директор, Сатя Надела, посочи, че други служители на OpenAI вече са се присъединили към топ дуото, на фона на съобщенията, че трио от старши изследователи са напуснали разработчика на ChatGPT след преврата в заседателната зала. Ако Алтман не се върне в OpenAI, тогава изглежда работата по усъвършенстван ИИ ще продължи директно под Microsoft.
Алтман се ангажира с изграждането на AGI - изкуствен общ интелект, термин за ИИ система, която може да изпълнява различни задачи на или над човешкото ниво на интелигентност. В интервю този месец той каза: „Визията е да направим AGI, да разберем как да го направим безопасен   и да разберем ползите."
OpenAI все още притежава мощните модели зад ChatGPT. Но най-новото начинание на Илон Мъск, xAI, показа колко бързо могат да бъдат изградени нови мощни модели. Той показа Grok, прототип на ИИ чатбот, след - както компанията твърди - само четири месеца разработка.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа