Японският премиер е готов за „неочаквана ситуация“ с плановете за сателит на КНДР

Японският премиер е готов за „неочаквана ситуация“  с плановете за сателит на КНДР
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.11.2023
  • Share:

Японският премиер Фумио Кишида инструктира да се вземат необходимите мерки и подготовка за непредвидени обстоятелства поради уведомлението на Северна Корея за плановете й да изстреля сателит между 22 ноември и 1 декември.
Той каза „Отбранителните системи на Япония, включително разрушителите Aegis и ракетите за противовъздушна отбрана PAC-3, са в готовност, ако възникне някаква неочаквана ситуация".
Освен това японският премиер посочи, че изстрелването ще наруши резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.
„Дори ако целта е да се изстреля сателит, използването на технология за балистични ракети е нарушение на поредица от резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Това също е въпрос, който силно засяга националната сигурност", каза Кишида пред журналисти.
Според премиера Токио ще продължи да предприема всички мерки за събиране и анализ на информация в сътрудничество със САЩ и в тристранен формат с участието на Южна Корея.
По-рано Северна Корея уведоми японската брегова охрана за плана си да изстреля сателит между 22 ноември и 1 декември.
На 19 ноември министърът на отбраната на Южна Корея Шин Уон-сик каза, че Северна Корея може да изстреля първия си разузнавателен сателит в рамките на седмица или до края на ноември, за да изпревари Южна Корея, която трябва да изведе първия си военен сателит в орбита на 30 ноември. Първият южнокорейски военен сателит ще бъде изстрелян с ракета Falcon 9 на SpaceX от американската база на космическите сили Ванденберг.
Северна Корея направи два неуспешни опита да изстреля първия си разузнавателен сателит през май и през август. Пхенян обяви план за трети опит през октомври, но това не се случи.
Източник: ТАСС, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа