Русия наблюдава дали Милей ще промени позицията си след изборите

Русия наблюдава дали Милей ще промени позицията си след изборите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.11.2023
  • Share:

Руската страна обърна голямо внимание на казаното от новоизбрания президент на Аржентина Хавиер Милей по време на предизборната му кампания и сега ще изчака да види дали той ще изпълни думите си, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.
"Обърнахме внимание на многото изявления, направени от г-н Милей по време на предизборната кампания, но основно ще се ръководим и ще съдим от това, което той казва след встъпването в длъжност", каза говорителят на Кремъл.
Песков посочи: „В частност, очакваме разяснения по много въпроси, които ще засегнат нашите двустранни отношения.
Според говорителя Русия уважава избора на народа на страната. Той отбеляза, че „Аржентина е много важна страна в Южна Америка и Русия има доста добри отношения с нея . Ние сме за по-нататъшно развитие на нашите двустранни отношения", подчерта Песков.
На 19 ноември в Аржентина се проведе вторият тур на президентските избори. Хавиер Милей, който оглавява Либертарианската партия, част от десния съюз „Свободата напредва", победи министъра на икономиката Серхио Маса. Политикът се застъпва за минимална намеса на държавата, иска да се отърве от Централната банка и предлага замяната на националната валута с долара.
Той многократно заявява, че няма намерение да развива отношения с Бразилия, Китай и Русия поради несъгласието си с политиките на тези държави, но няма да попречи на бизнеса да работи с тях. Той смята Израел и САЩ за главните съюзници на Аржентина.
Според съветника по външната политика на Milei Диана Мондино, алиансът Свободата напредва в момента не вижда смисъл Аржентина да участва в БРИКС, в който страната беше приета след срещата на върха на асоциацията през август.
Източник: ТАСС, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа