Крайнодясната Партия на свободата напредва в анкетите преди изборите в Холандия

Крайнодясната Партия на свободата напредва в анкетите преди изборите в Холандия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.11.2023
  • Share:

Сенай Бозтас
Левите партии в Холандия призоваха хората да гласуват стратегически, за да избегнат крайнодясно правителство, след като в последния момент анкета показа ръст за Партията на свободата (PVV) на Герт Вилдерс.
Вилдерс, чийто манифест призовава за „спиране на предоставянето на убежище и забрана на ислямски училища, Коран и джамии", каза „това е промяна на играта", когато анкета в събота го изравни с партията на Марк Рюте, Народната партия за свобода и демокрация (ВВД).
Социолозите посочиха, че днес и утре ще бъдат проведени две други големи проучвания. Сьорд ван Хек от Ipsos каза, че „ако Вилдерс се повиши във всички последни социологически проучвания, ефектът на събиране на левите избиратели, които се стремят да блокират правителство, ръководено от PVV, вероятно ще се случи".
Откакто новият ръководител на партията на Рюте, Дилан Йешилгьоз-Зегериус, каза в началото на кампанията, че няма като Рюте да изключи PVV от коалиционните преговори, Вилдерс от време на време приема по-мек тон. В интервю той обеща отстъпки по отношение на антиислямските политики, но никога не се извини за призива за „по-малко мароканци" в реч от 2014 г., за което има криминално досие.
Левите лидери бързо предупредиха прогресивните гласоподаватели да гласуват стратегически за центристките партии. Франс Тимерманс, европейският лидер тежка категория, който ръководи нова коалиция на лейбъристите и зелената левица, каза: „Ясно е, че г-жа Йешилгьоз отвори вратата за Вилдерс в правителството. Това би означавало, че някой участва в управлението на страната, който отхвърля милион холандци [мюсюлмани] като граждани от втора класа".
Новият ръководител на либералните демократи D66, Роб Джетън, каза пред телевизионния оператор NOS „Има голям риск от крайно дясно правителство. VVD, знаейки много добре какво прави, остави правителството да падне [през юли], когато можеше да насочи миграцията към по-добър път, тогава Йешилгьоз отвори широко вратата пред Вилдерс, така че тя създаде тази динамика", каза той.
Три дни преди изборите експертите казват, че резултатът е трудно да се определи в тази разпокъсана, пропорционално представителна система. Друг водещ кандидат, Питер Омцигт, и неговата партия Нов социален договор многократно са казвали, че „няма да управляват с антиконституционния PVV". След анкетата в неделя следобед Омцигт каза, че е готов да стане министър-председател, ако партията му спечели най-много места и има кабинет от специалисти по министерски въпроси. Преди седмица той каза пред репортери, че предпочита да ръководи фракцията си от парламента, отколкото да живее в кулата на премиера.
Ключов потенциален коалиционен партньор, Движението фермер-гражданин, предположи, че PVV може да бъде тих партньор, подкрепящ правителство на малцинството – въпреки че това споразумение завърши катастрофално за предишната администрация на Рюте.
В неделя Йешилгьоз-Зегериус – бивша бежанка от турско-кюрдски произход, която води кампания за допълнителен контрол върху имиграцията – се дистанцира от крайните гледни точки. „Отказвам да изключа дори един гласоподавател ... [но] PVV има политики като искане на Холандия да напусне Европа, иска Nexit, игнорира климатичните проблеми, които напълно биха унищожили тази страна", каза тя пред телевизионния оператор WNL в неделя .
Де Хонд каза пред Guardian, „Можеш да си номер едно и пак да не си в правителството. Много избиратели искат да покажат, че не са доволни от това как работи правителството [на Рюте]. Четирите партии в последното правителство заедно ще загубят около 40% от гласовете си, които ще отидат за партиите на протеста. Но избирателите могат да се раздвижат през последните няколко дни".
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа