Испанският премиер Санчес е на прага на втори мандат

Испанският премиер Санчес е на прага на втори мандат
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.11.2023
  • Share:

Педро Санчес е на път да спечели подкрепата на Конгреса за втори мандат като министър-председател на Испания, след като си осигури подкрепата на каталунските сепаратистки партии, като се съгласи на противоречива амнистия за стотици хора, участващи в неуспешния натиск за регионална независимост преди шест години.
Дебатът вчера – който ще бъде последван от гласуване днес - дали лидерът на социалистите вече има цифрите за победа – се очаква да сложи край на месеците на политическа безизходица след неубедителните предсрочни общи избори през юли.
Въпреки че консервативната Народна партия (PP) победи с малко Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) на Санчес, тя се оказа неспособна да състави правителство, дори с подкрепата на крайнодясната партия Vox и други по-малки групировки.
PSOE и нейните партньори в лявата коалиция Sumar успяха да осигурят необходимите гласове, като привлякоха подкрепата на каталунските и баските националисти и други регионални партии.
Преговорите обаче не бяха нито евтини, нито лесни. Двете основни партии в подкрепа на независимостта на Каталуния – прагматичната Каталунска републиканска левица (ERC) и по-твърдолинейната Junts per Catalunya (Заедно за Каталуния) – се съгласиха да подкрепят Санчес едва след като той прие исканията им за амнистия.
Според проектозакона, внесен от PSOE в понеделник, амнистията ще се прилага за стотици хора, включително лидера на Junts, бившия президент на Каталуния Карлес Пучдемон, който избяга от Испания, за да избегне арест за ролята си в организирането на неуспешния опит за отцепване през октомври 2017 г. .
Санчес твърди, че амнистията ще помогне за излекуване на раните от миналото и ще насърчи мирното съжителство. Но законът за амнистията вбеси PP и Vox, които обвиниха действащия министър-председател в уронване на демокрацията и използване на амнистията като циничен трик за оставане на власт.
Двете партии – които отдавна атакуват социалистическия лидер за зависимостта му от каталунските и баските националисти – също така посочиха, че Санчес изрично е изключил амнистия преди общите избори на основание, че тя не е съвместима с конституцията.
Скорошна анкета показа, че 70% от испанските гласоподаватели също са против закона за амнистията и огромни демонстрации срещу този ход бяха проведени в цяла Испания миналата неделя.
През последните дни политиците на Vox също присъстваха на протести пред централата на PSOE в Мадрид, които завършиха със сблъсъци между полицията и фашистки и неофашистки групи.
Лидерът на ПП, Алберто Нунес Фейхоо, каза „Испания е изправена пред безпрецедентна ситуация. Призовавам ЕС да вземе решение относно закона за амнистията".
Друга високопоставена фигура от РР оприличи амнистията на законодателство от време на диктатурата на Франко, а Изабел Диас Аюсо, популисткият президент на РР в региона на Мадрид, каза „Санчес най-накрая е разкрил своя тоталитарен проект и е поставил началото на диктатура през задна врата".
Източници в действащото правителство отхвърлиха подобни внушения като апокалиптични глупости и казаха, че служат само за да покажат колко много РР е заприличала на своите съперници от крайната десница.
Лидерът на Vox, Сантяго Абаскал, описа сделката на Санчес с каталунските партии като „държавен преврат с главни букви и това е най-деликатният момент в испанската политика през последните 40 години".
Източници от временната администрация на Санчес твърдят, че законът за амнистията е в пълно съответствие с усилията на управляваното от социалистите правителство да успокои напрежението и да намери политическо решение на така наречения каталунски въпрос.
Въпреки че многократно изключваше референдум за самоопределение на Каталуния, Санчес показа подчертано помирителен подход към въпроса и преди две години помилва девет каталунски лидери за независимост за ролята им в опита за отделяне от Испания. Той призова РР да прояви здрав разум и да спре да се опитва да разбърква нещата. „Моля ги да уважат резултата от урните и легитимността на правителството, което скоро ще съставим. Моля ги да бъдат смели и да кажат „не" на мечешката прегръдка на крайната десница и да се откажат от реакционния път, който в момента следват към бездната. Ние ще управляваме от името на всички испанци – още четири години социален прогрес и съвместно съществуване."
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа