Русия предупреди Армения: Ще последвате примера на Украйна!

Русия предупреди Армения: Ще последвате примера на Украйна!
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.11.2023
  • Share:

Говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова обвини арменския премиер Никол Пашинян, че се опитва да седи на два стола и предупреди, че подобна политика едва ли ще доведе до нещо добро.

 

 

Така Захарова коментира отказа на арменския премиер да участва в предстоящата сесия на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ), както и доставката на западни оръжия за Ереван.

В същото време, посочи Захарова, Ереван прави опити да установи приятелство с Киев. „Западният план в Украйна се провали напълно. Със същата зверска хватка сега е сграбчена Армения“, каза тя.

Според Захарова Армения иска да поддържа отношения в Евразийския икономически съюз, който включва още Беларус, Казахстан, Киргизстан и Русия, но в същото време предприема недружелюбни стъпки в сферата на сигурността. Последните, подчерта тя, вредят на двустранните отношения и пренебрегват интересите на Москва.

По-рано Пашинян в телефонен разговор с беларуския президент Александър Лукашенко заяви, че няма да присъства на заседанието на ОДКБ, насрочено за 23 ноември в Минск, и изрази надежда, че партньорите на организацията ще разберат това решение. Той подчерта, че страната не се готви да напусне организацията.

Отношенията между Армения и Русия се влошиха, след като руснаците не помогнаха на арменците в Нагорни Карабах. Самият Пашинян призна, че Армения е допуснала стратегическа грешка, разчитайки само на Русия за сигурността си.

Станете почитател на Класа