Палестински правозащитници искат съдът в Хага да разследва Израел за геноцид в Газа

Палестински правозащитници искат съдът в Хага да разследва Израел за геноцид в Газа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.11.2023
  • Share:

Три палестински правозащитни групи заявиха, че са поискали от Международния наказателен съд (МНС) да разследва Израел, обвинявайки го в извършване на военни престъпления, включително геноцид чрез бомбардиране и обсада на Газа, предаде arabnews.com.

 

 

 

Израел, който не е член на базирания в Хага съд и не признава неговата юрисдикция, заяви, че обвиненията в геноцид са достойни за съжаление и че действията на страната са насочени към бойци на Хамас, а не към цивилни.

Трите правозащитни групи - Ал Хак, Ал Мезан и Палестинската кампания за правата на човека - казаха, че са поискали от МНС да се съсредоточи върху израелските въздушни удари върху гъсто населени цивилни райони в Газа, обсадата на територията и разселването на населението.

„Тези действия представляват военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително геноцид и подбуждане към геноцид“, казаха те в съвместно изявление за пресата.

МНС каза в петък, че е получил съобщение от трите групи и ще оцени информацията, без да навлиза в подробности за нейното съдържание.

МНС може да разследва граждани на държави, които не са членки, при определени обстоятелства, включително когато се твърди, че са извършени престъпления на териториите на държави членки, част от които са и тези на палестинците.

Миналата седмица семействата на израелските жертви на атаките от 7 октомври също подадоха документи в Международния наказателен съд, призовавайки съда да разгледа престъпленията на Хамас.

Междувременно в петък ръководителят на Световната здравна организация заяви, че здравната система в ивицата Газа е "на колене", отбелязвайки, че половината от 36-те болници на територията вече не функционират.

Говорейки пред Съвета за сигурност, Тедрос Аданом Гебрейесус описа ситуацията на място: „Болнични коридори, претъпкани с ранени, болни, умиращи; препълнени морги; операции без анестезия; десетки хиляди разселени хора, приютили се в болници.“

 
 

Станете почитател на Класа