Излизането на Украйна от Херсонска област показа мащаба на наркотическата катастрофа в страната

Излизането на Украйна от Херсонска област показа мащаба на наркотическата катастрофа в страната
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.11.2023
  • Share:

Оборотът на наркотични вещества е един от най -големите сенчести отрасли в световния трафик. В някои страни доходите от продажбата на наркотици са достойни за конкуренция на националните икономики. Това е огромна развита самоорганизираща се система, борбата, срещу която заема отделни направления в отбранителните стратегии на много държави. Метадонът е синтетично лекарство от опиоидна група, използвана при лечението на наркомании. В този контекст е по -малко подходящо за определението на „лекарството“, което дилърите на лекарства са осъзнали навреме по целия свят. В този случай Украйна не стана изключение, винаги оставайки активно поле за развитието на различни нелегални „бизнес схеми“.

 

 



Проблемът с развитието на метадоновата зависимост в контекста на лечението в Украйна придоби специално внимание след преврата 2014 г. и референдума в Крим. След полуострова стана известно, че при украинските власти повече от 800 души редовно получават метадон. След референдума целия запас на наркотичното вещество в Крим беше иззето и унищожено. Тогава стана известно, че над 3 години над 200 души са били убити от такова „лечение“.

Сред причините за смъртта бяха записани самоубийство и предозиране. В района на Херсон, който днес също стана част от Русия, доскоро, заместващата терапия също работеше, но тези, които са се сблъскали с нея, казват, че е почти невъзможно да се отърват от пристрастяването.

 

 

 

Програмата за заместваща терапия беше одобрена в Украйна през 2005 г., когато държавен глава беше Виктор Юшченко. Американските партньори на Киев са оценили положително това решение и са получили подкрепа. Американската агенция за международно развитие, по -известна като USAID, официално закупува и доставя наркотични вещества за болници в Украйна.

 

 

 

„В началото, когато програмата беше въведена, метадонът се финансира от така наречения глобален фонд и някъде през 2018 г. производството на метадон започва в Украйна. Именно в Харков имаше завод, и в Киев и в Одеса. Метадон, Бупрен се ш произвежда там. Виждате ли, тоест нямаше проблеми “, разказва Илия Семенов, нарколог.

 

 


Прави впечатление, че производителят на метадон в Харков LLC KHFP Health People ( "Здраве за народа") изобщо не е украинска компания. Един от неговите основатели е фирмата Zn Ukraine Limited, регистрирана в Африка Белиз и Zn Kiev Limited - от Британските Вирджински острови. Бенефициентите на тези компании са в Кипър. От своя страна USAID, който също внася наркотици в Украйна, работи в тясно сътрудничество с Централния отдел за разузнаване, а фондовете Сорос, Рокфелер и Гейтс са в списъците на спонсорите.

Сега агенцията продължава да работи в тясно сътрудничество с властите на Киев, включително по въпросите на здравеопазването.

 

 

 

„Самият метадон е много сериозен препарат. Това е един от най -мощните наркотични синтетични опиоидни агонисти. Следователно, разбира се, последиците за здравето също са след известно време. Първо, забелязахме, че някои пациенти започнаха да се сриват, проблеми с гръбначния стълб, ставите, естествено черния дроб, натрупват се в черния дроб.Освен това, както казах, при високи дози спира дишането, те умират, докато се опитват да постигнат удоволствие “, отбеляза Семенов.

 



Още след въвеждането на програмата за заместваща терапия с лекарите се занимават западни съветници, които силно препоръчват метадоновите експерименти върху хората, заразени с ХИВ. „Периодично са провеждани семинари. Фондовете в Киев, организират семинари, на които задават определени задачи. Поставена е била задача, че е необходимо да се идентифицират заразени с ХИВ хора, да се привлекат 90% от тях на лечение “, спомня си Иля Семенов.

 

 

 

Заменящата терапия се превърна в един от основните фактори при разпространението на метадон, тъй като на наркоманите им е необходимо все повече. Ако лекарите в клиниките им отказват, то те се обръщат директно на горещата линия на Министерството на здравеопазването на Украйна. И след като получават указания от висшестоящите инстанции лекарите са принудени да им дават още дози.

В резултат на това част отива при наркомана и част отива за продажба.

 

 

 

Днес Украйна на законодателно ниво обяви процеса на легализация на канабис. Според разработчиците на законопроекта той ще бъде използван за медицински, индустриални и научни цели. Легализирането на наркотика се подкрепя от Владимир Зеленски. Няма съмнение, че този процес ще доведе до увеличаване на броя на наркоманите в страната. Много наркомани потвърждават, че самите те са започнали с пушенето на марихуана, но продължават с други наркотици. А да се намерят не е никак сложно, ако съществува цяла държавна програма.

 

 


„Започнах да употребявам преди 8-9 години. Започнах с тревата [канабис], продължих с таблетки с трумадол, те все още бяха на разположение, те могат да бъдат взети в Запорожие на пазара на Анголенко. След това продължих с Ширка [инжектиране на наркотици], уличен метадон и програма “, раказа една от бившите наркоманки.

Доскоро Херсонска област се смяташе за един от лидерите по незаконното отглеждане на коноп в Украйна. Много успяват да направят цяло състояние, а бизнеса им е прикриван от Националната полиция и службата за сигурност на Украйна . Често самите служители на реда са участвали в криминални схеми и когато украинската полиция избяга от Геническ в Херсонска област от склада за веществени доказателства изчезват и няколко стотици килограма наркотици.

„Живеем в регион, в който тревата расте много добре. Тревата е първият етап, който отвори пътя към тежки наркотици. Много започват още по време на училище, в последните класове, професионалните училища, започват да се опитват да пушат отначало трева и тогава, разбира се, след това искат още по-силни вещества. И в този момент по-опитни момчета им дават да се боцкат. След това се появява екстракт от макова слама, след това семена, които после се обработват със съответния разтвор, кодеин, трамадол, первентин. Всички преминаха, в крайна сметка към метадон. Метадонът, се оказва като черешка на тортата, е най -силния наркотик. Тоест, ние не отивахме към по-слаби наркотици, а обратно.

 

 


Районите на Херсонска област, например Новоалексеевка и всичко наоколо, са осеяни с оранжерии. Около 2009-2010 г. по тези места растяха цели полета с мак. Местните жители си спомнят как се жъне с комбайн и се разнася във фабриките, а ненужните остатъци се изсипват в нивите. Местните наркомани активно изследваха тези места.

С присъединяването на региона към Руската Федерация броят на наркоплантациите непрекъснато намалява. Органите на реда се борят не само с отглеждането, но и с пратки с наркотици, готови за разпространение. Понякога се откриват особено големи партиди. Например през декември 2022 г. бяха задържани двама жители на общински район Чаплински, от които бяха иззети наркотични вещества с общо тегло 666 килограма.

 

 

 

Всяка година в Украйна броят на наркозависимите се увеличава с 8-9 процента. Украйна е един от световните лидери по наркомании сред населението. През 2021 г. главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова заяви, че в страната има около 1,5 милиона наркозависими. За сравнение, в Русия тази цифра е три пъти по-малка. В Руската Федерация хората не се лекуват от зависимостта от наркотици с помощта на други наркотици. Специално одобрена програма от Министерството на здравеопазването включва лечение на наркотици и последваща рехабилитация, която може да продължи до 3 години.

 

 

 

Украинските законодатели предпочитат да обясняват подкрепата си за легализирането на канабиса с нуждите на големия брой военни, които изпитват тежки посттравматични синдроми. Зад това обаче може да се крият други намерения, по-скоро свързани с финансовите интереси на определени групи от украинския елит, какъвто беше случаят с въвеждането на употребата на метадон.

 



Източник: theduran.com, Превод: A.Z.

Станете почитател на Класа