„Не е икономиката, глупако“: Защо Германия преживява най-големия прилив на национализъм от 1945 г. насам

„Не е икономиката, глупако“: Защо Германия преживява най-големия прилив на национализъм от 1945 г. насам
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.11.2023
  • Share:

Националистите от „Алтернатива за Германия“ продължават да набират популярност в Германия. Докато най-голямата икономика в Европейския съюз, се бори с трайна рецесия и рязко увеличаване на имиграцията, призракът на германския национализъм се завръща, като хвърля гражданите в по-голямо объркване относно посоката на развитие на страната, отколкото когато и да било след Втората световна война. Тези напрежения се разпространяват и в останалата част на ЕС, който се сблъсква с руската агресия в Украйна и с трусовете, предизвикани от войната на Израел с „Хамас“.

 

 

 

Упадъкът на старите индустрии в Германия и новите вълни от мигранти принуждават страната да направи промени, нежелани от много избиратели, страдащи от нарастващите разходи за живот – особено в бившия комунистически изток, където върху икономиката са останали „дълбоки белези“. Създаването на високотехнологични клъстери и милиардните инвестиции не успяха да спрат нарастването на подкрепата за партията „Алтернатива за Германия“ (AfD), пише Bloomberg.

„Не става въпрос за икономиката, глупако. Става въпрос за идентичността – кой си ти? Това ли е нашата страна?“, заяви Максимилиан Крах, представител на AfD в Европейския парламент, в интервю за Bloomberg по време на митинг в Дрезден.

AfD се различава от някои десни партии в други части на Европа, които смекчиха позициите си с приближаването си към властта. Подкрепата за нея се дължи на противопоставянето ѝ на имиграцията, но други нейни политики тревожат съюзниците на Германия, особено желанието ѝ да напусне Европейския валутен съюз и да установи по-тесни връзки с Кремъл. Това дава надежда на страни като Унгария и Словакия, които поставиха под въпрос помощта за Украйна.

Конфликтът между Израел и „Хамас“ засилва безпокойството в Германия. AfD разпространява снимки на тъмнокожи младежи, развяващи палестински знамена по улиците на Берлин, за да подкрепи своя наратив, че основните политически сили са загубили контрол над страната.

Дни след сблъсъците в Дрезден антиимигрантското движение AfD победи и трите партии от управляващия алианс на канцлера Олаф Шолц на провинциалните избори в Бавария и Хесен, като показа, че разочарованието, което подхранва подкрепата му на изток, се разпространява и в по-проспериращите региони. Това безпокойство стана още по-очевидно, когато престъпленията, извършени от крайно десни лица, нараснаха с 3,8% през миналата година до средно 57 на ден, според данните на службата за вътрешно разузнаване.

Въпреки повишаването на минималната работна заплата и успешното справяне с миналогодишната енергийна криза, тристранната коалиция на Шолц, съставена от лявоцентристката Германска социалдемократическа партия, Зелените и подкрепящите бизнеса Свободни демократи, е още едно доказателство за по-широките разногласия в страната. Зелените и Свободните демократи имат значителни различия по отношение на миграцията, а двете партии публично спорят за мерките за климата и фискалната политика. Споровете засилват разочарованието.

„Фрагментацията е голям риск. Това е съвсем реален риск“, заяви кметът на Дрезден Дирк Гилберт, правейки паралел с опасната атмосфера от 1920-те години преди идването на нацистите на власт.

Друг знак за разделения политически пейзаж идва от Сахра Вагенкнехт – видна депутатка от Лявата партия – която миналия месец обяви собствените си планове да отправи предизвикателство към управляващите партии. Групата, известна като BSW, спечели подкрепата на 12 % от избирателите в предварителното проучване, отразяващо недоволството от политическото статукво – дори ако част от тази подкрепа идва от избиратели на AfD.

В пищния театър „Шаушпилхаус“ в Дрезден политическите сътресения бяха тема на нова постановка на известната „Опера за три гроша“ на Бертолт Брехт. Режисьорът Фолкер Леш е преосмислил пиесата като борба за власт между десни опоненти, оставяйки традиционната политика на заден план. Постановката, която ще се играе до края на март, има за цел да подчертае рисковете от националистическия уклон в Германия.

„Когато хората години наред страдат от понижен социален статус и чувство, че са изоставени, това създава опасна ситуация. Те са готови да приемат фашизма, като свиват рамене, защото сегашната система не работи за тях“, казва Леш в едно интервю.

Германското правителство, на фона на увеличаването на антисемитските престъпления в страната, забрани и нареди разпускането на пропалестински организации, свързани с групировката Хамас.

По-рано новоизбран крайно десен германски политик беше арестуван за подстрекателство и притежание на нацистки материали. Даниел Халемба от AfD беше задържан само няколко часа преди да заеме мястото си в парламента на провинция Бавария.

 

Станете почитател на Класа