Знаково посещение на Албанезе в Китай

Знаково посещение на Албанезе в Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.11.2023
  • Share:

Катрин Мърфи
„Австралия ще си сътрудничи с Китай там, където можем, ще се противопоставяме там, където трябва, но също така ще се ангажираме с нашия национален интерес", заяви Антъни Албанезе когато премиерът пристигна в Народната република за забележително тридневно официално посещение.
Албанезе кацна в Шанхай в събота вечерта. След като беше посрещнат на летището от висши дипломати от двете страни, министър-председателят веднага отиде на банкет, организиран от китайския премиер Ли Цян, за да открие Международното изложение за внос на Китай в центъра на Шанхай.
Министър-председателят каза на съпровождащите го журналисти „Националният интерес на Австралия е обслужван чрез позитивен, конструктивен, уважителен и открит диалог с Китай, нашият най-голям търговски партньор".
Албанезе е изправен пред критика у дома за поддържането на забързан график на международни пътувания във време, когато австралийците се борят с натиска върху разходите за живот. Премиерът отбеляза в събота вечерта %Китай е най-големият търговски партньор на Австралия и всяко едно от четири работни места в Австралия е зависимо от търговията".
Посещението на Албанезе в Китай е първото на австралийски премиер от 2016 г. насам. Той се среща с китайския президент Си Дзинпин в Пекин днес и с премиера утре.
Посещението има за цел да възобнови дипломатическите отношения след период на значителна турбуленция, който започна с решението на Австралия да изключи китайската компания Huawei от разгръщането на 5G мрежата през 2018 г. Двустранният разрив се засили и прерасна в търговска война, след като тогавашният премиер Скот Морисън призова за независимо разследване на произхода на пандемията през 2020 г.
Албанезе отбеляза, че възнамерява да повдигне темата за човешките права и консулски въпроси по време на това посещение. В събота, преди да напусне Австралия, Албанезе беше попитан какво би казал на китайския премиер и президент за писателя Ян Хънджун, който е задържан от четири години.
Албанезе каза: „Ще кажа, че случаят на д-р Янг трябва да бъде разрешен. И ще говоря за неговите човешки права, естеството на задържането и липсата на прозрачни процеси. Винаги ще повдигаме проблемите на австралийските граждани, когато се срещаме с международни лидери. Това е нещо, което правим последователно и ще го направя отново по начин, който е насочен към постигане на резултат в интерес на д-р Янг и семейството му".
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа