ЕС дава заден ход за замразяването на палестинските помощи

ЕС дава заден ход за замразяването на палестинските помощи
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.10.2023
  • Share:

ЕС беше потопен в дипломатически спор, след като съобщението, че спира "всички плащания на палестинците в резултат на атаките на Хамас срещу Израел", доведе до сблъсъци с няколко държави-членки, включително Ирландия, Испания и Холандия.
След шест часа искане за обяснение, Европейската комисия изглежда отстъпи от съобщението, направено от комисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархели, казвайки: „Няма да има спиране на плащанията". Но замъгли водите, като каза „Не са предвидени плащания".
Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел, който е в Оман за среща на върха с държавите от Персийския залив, настоя, че хуманитарната помощ за палестинците няма да бъде спряна. „Спирането на плащанията – наказването на целия палестински народ – би навредило на интересите на ЕС в региона и само би насърчило още повече терористите", каза той.
Спорът избухна, след като в публикация в X, бивш Twitter, Вархели обяви „Всички плащания са незабавно спрени и всички проекти са подложени на преглед. Не може да има основа за работа както обикновено. Като най-голям донор на палестинците, Европейската комисия подлага на преглед пълното си портфолио за развитие на обща стойност 691 милиона евро" каза той.
Публикацията изненада страните членки с няколко въпроса как хуманитарната помощ може да бъде спряна точно когато Газа беше отрязана в „пълна обсада". Ирландия и Люксембург поставиха под въпрос изявлението, предизвиквайки неудобство у служители на Комисията, които посочиха, че всякакви решения за финансиране ще бъдат взети на извънредна среща на външните министри на ЕС.
„Видяхме туита, публикуван този следобед от комисар Вархели, нашето разбиране е, че няма правно основание за едностранно решение от този вид от отделен комисар и не очакваме спиране на помощта", каза говорител на външното министерство в Дъблин.
Мадрид и Брюксел също изразиха резерви, като Белгия обяви, че развитието и хуманитарната помощ ще продължат. „Важно е да не действаме прибързано", се казва в него. Източник от външното министерство на Испания каза „Решението на комисаря е предизвикало безпокойство в испанското правителство".
Холандският премиер Марк Рюте беше попитан дали хуманитарните средства от Холандия ще бъдат спрени. „Няма въпрос за това в момента. ЕС в никакъв случай не е финансирал Хамас. Ние наистина трябва да направим разлика между Хамас, терористичната организация, и много невинни палестинци, които са също толкова жертви в момента, и отново, в случая с Газа, са били от 16 години", каза Рюте.
Докато изминаваха часове без обяснение, друг комисар беше принуден да увери критиците, че цивилните в Газа не са били изоставени пред лицето на енергийна и хранителна блокада. „Хуманитарната помощ на ЕС за нуждаещи се палестинци ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо", туитна комисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич.
След шест часа ЕС най-накрая излезе с изявление, потвърждавайки „Започва спешен преглед на помощта от ЕС за Палестина. Целта на този преглед е да се гарантира, че никое финансиране от ЕС не позволява непряко на терористична организация да извършва атаки срещу Израел", се казва в него.
Ирландия каза, че 80% от палестинците разчитат на международна помощ, за да оцелеят, като 700 милиона евро хуманитарна помощ са предоставени на палестинците в Ивицата Газа и Западния бряг от 2000 г. чрез отдела за хуманитарна помощ на Европейската комисия (ECHO) и Службата на ООН за координация на хуманитарната помощ дела (OCHA).
В изявлението си ЕС каза, че финансирането на ECHO няма да бъде преразглеждано.
Обединеното кралство заяви, че ще преразгледа финансирането, за да гарантира, че парите не отиват за терористи.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа