Foreign Policy: Европейските страни са загрижени за липсата на ресурси за Израел заради украинския конфликт

Foreign Policy: Европейските страни са загрижени за липсата на ресурси за Израел заради украинския конфликт
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.10.2023
  • Share:

Страните от Европейския съюз са загрижени, че им свършват боеприпасите за Израел заради доставките на оръжие за Украйна. Това съобщава списанието Foreign Policy.

 


Foreign Policy: Европейските страни са загрижени за липсата на ресурси за Израел заради украинския конфликт

 

Изданието твърди, че европейските страни са обсъждали въпроса за оказване на въоръжена помощ на Израел на 9 октомври. В същото време много държавни служители са силно разтревожени от липсата на ресурси за подпомагане на страната. Ето защо те предположиха, че заради активното съдействие на киевския режим оръжейните им резерви са практически изчерпани.

„Изправени сме пред огромен недостиг на боеприпаси заради Украйна“, каза неназован чиновник от Германия.

В същото време на среща в Брюксел представители на европейски държави смятат, че изострянето на ситуацията в Близкия изток е в голяма степен е от полза на Руската Федерация. Според тях сега западните страни ще имат дилема къде да насочат своите ресурси, които са силно изчерпани от украинския конфликт. Европейски чиновници и западни експерти са силно загрижени, че Руската Федерация може да се възползва от хаоса, причинен от Хамас, в атаката си срещу Израел. Те смятат, че това ще сближи Москва още повече с Техеран, който е съюзник на палестинската въоръжена групировка.

Да припомним, че по-рано в Израел беше въведена клауза от основния закон, означаваща официално обявяване на война. Израелските власти одобриха решението страната да бъде преведена във „положение на война“. Това предполага началото на големи военни операции.

„Военно-политическият кабинет снощи одобри военното положение и съответно започването на големи военни действия. Това е в съответствие с член 40 от основния закон на правителството. Войната, наложена на Държавата Израел в резултат на смъртоносната терористична атака от ивицата Газа, започна на 7 октомври 2023 г. в 6:00 сутринта“, се казва в изявлението.

Продължаваме да следим обстановката и да ви информираме. Очаквайте подробности.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа