САЩ предлагат военна помощ на Израел след атаката на Хамас

САЩ предлагат военна помощ на Израел след атаката на Хамас
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.10.2023
  • Share:

Съединените щати са провели вчера "задълбочени разговори" с Израел каква военна помощ евентуално да му предоставят, заяви високопоставен представител на Белия дом, цитиран от Франс прес и БТА.



Вчера палестинското движение Хамас предприе безпрецедентна атака от ивицата Газа срещу Израел.

Американската страна може да направи съответното съобщение за военна помощ още днес, каза цитираният източник от Белия дом. В същото време той направи уговорката, че ситуацията е сложна, тъй като долната камара на Конгреса е парализирана след отстраняването тази седмица на нейния председател - републиканеца Кевин Маккарти.

По-рано вчера президентът на САЩ Джо Байдън увери израелския премиер Бенямин Нетаняху в непоколебимата си подкрепа. Изявления в същия дух по време на разговори с високопоставени представители на Израел направи и държавният секретар Антъни Блинкън.

"Твърде рано е да се каже" дали Иран е "пряко замесен" в офанзивата, започната от Хамас срещу Израел, каза още представителят на американското президентство. Той уточни, че за момента няма "никакви индикации" в подкрепа на тази теория.

"Вън от съмнение е" обаче, че движението Хамас е "финансирано, оборудвано и въоръжавано" и от Иран, допълни в същото време цитираният източник.

Антъни Блинкън е разговарял вчера по телефона с египетския министър на външните работи Самех Шукри с надеждата Египет, ключов посредник между Израел и Хамас, да допринесе за слагане на край на атаката на палестинското движение, предаде още Франс прес, като се позова на говорител на Държавния департамент на САЩ.

Станете почитател на Класа