Шойгу: Първите стратегически ракети "Сармат" много скоро масово ще застъпят на бойно дежурство

Шойгу: Първите стратегически ракети "Сармат" много скоро масово ще застъпят на бойно дежурство
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.10.2023
  • Share:

Министърът на отбраната на Русия извършил проверка на хода на изпълнението на държавната отбранителна поръчка в предприятието АО "Красмаш" в Красноярския край

 

 

Серийните ракети от стратегическия ракетен комплекс от пето поколение "Сармат" ("Сатана-2" по класификацията на НАТО) ще бъдат поставени масово на бойно дежурство в най-скоро време. Това съобщи Министерството на отбраната на Руската федерация, предават РИА Новости и "Фокус". В началото на септември бе съобщено, че първите ракети вече са на бойните си постове.

Според Сергей Шойгу скоро ракетни комплекси "Сармат" ще бъдат предадени на първия полк на руските въоръжени сили, въоръжен с комплекса.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е извършил проверка на хода на изпълнението на държавната отбранителна поръчка в предприятието АО "Красмаш" в Красноярския край. Той е разгледал производствените цехове и технологичния процес на масово производство на новата междуконтинентална балистична ракета (МКБР) "Сармат".

"В момента в предприятието се произвеждат първите производствени ракети, които в най-скоро време ще бъдат поставени на бойно дежурство. В позиционната зона на едно от формированията се извършват строително-монтажни работи, които са на финален етап"', се посочва в изявление на руското ведомство.

Шойгу е изслушал доклад от ръководството на предприятието за изпълнението на договорите за производство на "Сармат".

"Превъоръжаването на стратегическите ракетни сили с този комплекс, който ще стане основата на наземната групировка на стратегическите ядрени сили на Русия, е приоритет за осигуряване на отбранителната способност на страната“, подчерта Шойгу.

Междуконтиненталната балистична ракета РС-28 "Сармат“ ще замени най-мощната в света стратегическа ракета с наземно базиране РС-20В "Воевода“ (според класификацията на НАТО - SS-18 "Сатана“).

Досие

РС-28 „Сармат“ е руска перспективна наземна силозна ракетна система с тежка течно-горивна междуконтинентална балистична ракета. Той е разработен от специалисти на Държавния ракетен център В. П. Макеев (Миас, Челябинска област) като заместител на комплекса Р-36М2 „Воевода“.

Далекобойността на „Сармат“ е 18 хиляди километра, изходното тегло е 208,1 тона, масата на полезния товар (бойната глава) е малко по-малко от десет тона.

Масата на горивото е 178 тона, дължината на ракетата е 35,5 метра, а диаметърът е три метра. Типът бойна глава е отделима бойна глава с блокове с индивидуално насочване, които могат да носят конвенционални или ядрени заряди.

Според терминологията на НАТО ракетата се нарича "Сатана-2".

„Сармат“ (РС-28) ще замени най-тежката в света стратегическа ракета „Воевода“. Работата по разработване на проекта започна през 2011 г.

Концепцията на комплекса „Сармат“ е доставянето на бойни глави по траектории, които затрудняват унищожаването им дори от перспективни системи за противоракетна отбрана.

 

 

 

Станете почитател на Класа