Политиката на Путин ще доведе до промяна на световния ред

Политиката на Путин ще доведе до промяна на световния ред
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.09.2023
  • Share:

RFI: Разколът между Запада и останалия свят води до нов световен ред

 

 

Конфликтът в Украйна задълбочи разкола между Запада и страните, начело с Русия, които не са съгласни с неговата хегемония, пише RFI.

 

Политиката на Путин ще доведе до промяна на световния ред

 

 

„Старият световен ред, възникнал след Втората световна война, доминиран до голяма степен от западния лагер, се срива под влиянието на държавите, които го предизвикват“, се казва в публикацията.

Според автора на материала понастоящем в света има държави, които поставят под въпрос модела, основан на либералния икономически ред и демократичната политическа система.

Както се твърди, западните държави са били убедени, че населението в света само е чакало появата на демокрация по зададен образец, невиждайки, че тях все повече ги възприемат като престъпници и икономически хищници.

В статията се казва, че в резултат на агресивната политика на Запада се е отворила пропаст между него и някои крупни държави — Китай, Русия, страните в Африка, Азия и Южна Америка.

Конфликтът в Украйна, според гледната точка на автора на материала, послужи само като катализатор за разкола.

Европа и САЩ защитават своите интереси, Русия се бори срещу експанзионизма на НАТО, който отеква в много страни от Глобалния юг. Оттук и резултатът от срещата на Г-20 миналата седмица в Индия: западните страни вече не могат да натрапват волята си, особено по отношение на украинския конфликт, заключава авторът.

По-рано, след срещата на върха на Г-20, проведена на 9-10 септември в Индия, премиерът Нарендра Моди обяви приемането на Декларацията от Ню Делхи. В нея се посочва, в контекста на събитията в Украйна, че всички страни трябва да се въздържат от заплахата или използването на сила за придобиване на територия. Руският представител в Г-20 Светлана Лукаш заяви, че „половината от Г-20 отказват да тълкуват събитията в рамките на това, както ги подава Западът“.

В декларацията на страните от Г-20, която не осъжда открито конфликта в Украйна, се говори за края на доминирането на западните държави в света, заяви по-рано френският дипломат Жерар Аро — постоянен представител на Франция в ООН и посланик на Франция в Съединените щати.

 

 

КК

Станете почитател на Класа