Лула да Силва: „БРИКС е стратегическа алтернатива на МВФ и Световната банка“

Лула да Силва: „БРИКС е стратегическа алтернатива на МВФ и Световната банка“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.09.2023
  • Share:

„BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) е алтернативна стратегическа платформа за засилване на сътрудничеството между развиващите се страни, докато традиционните институции за управление на международната икономика губят доверие", каза бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва.
„Липсата на равенство и дисбалансите в управлението на МВФ и Световната банка са неприемливи. Сред тази инерция се появи БРИКС, която е стратегическа платформа за насърчаване на сътрудничеството между развиващите се страни", каза той на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН .
„Неотдавнашното решение, взето от групата от пет държави, да покани нови членове да си сътрудничат във формата БРИКС след срещата на върха в Йоханесбург през август, помага за засилване на усилията за ред, който би отразявал икономическия, географския и политическия плурализъм на 21 век. Ние сме сила, която работи за установяване на по-справедлива световна търговия в светлината на тежката криза на многостранните институции", отбеляза политикът.
Решението Аржентина, Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия и Етиопия да станат пълноправни членове на БРИКС беше взето на срещата на върха на БРИКС, проведена в Йоханесбург под председателството на Южна Африка в края на август. Членството ще влезе в сила от 1 януари 2024 г.

Станете почитател на Класа