Русия призова за връщане към тристранните споразумения за Карабах

Русия призова за връщане към тристранните споразумения за Карабах
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.09.2023
  • Share:

„Москва призовава страните да се върнат към спазването на тристранните споразумения на Русия, Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах", се казва в изявление на руското външно министерство.
„Най-важното сега е незабавно да се върнем към спазването на тристранните споразумения, подписани на най-високо ниво през 2020-2022 г., които определят всички мерки за мирно разрешаване на проблема с Нагорни Карабах, като призоваваме страните да спрат въоръжените вражди и да направят всичко възможно, за да защитят населението на Нагорни Карабах и неговите интереси", се казва в изявление на министерството.
„Поради бързата ескалация на въоръжените военни действия в Нагорни Карабах, ние настойчиво призоваваме конфликтните страни незабавно да спрат кръвопролитията, да прекратят военните действия и да предотвратят жертви сред цивилното население", казаха от министерството.
„В момента руските мироопазващи сили оказват помощ на цивилното население [на Нагорни Карабах], включително чрез предоставяне на медицинска помощ за тях, и се занимават с въпросите на евакуацията", казаха от министерството.
На 19 септември напрежението в Нагорни Карабах отново избухна. Баку обяви, че започва това, което определи като "местни антитерористични мерки" и поиска изтеглянето на арменските войски от региона. Ереван на свой ред заяви, че в Карабах няма арменски сили, като нарече случващото се „акт на широкомащабна агресия". Жителите на арменската столица излязоха на протест пред сградата на арменското правителство, обвинявайки ръководството на страната и премиера Никол Пашинян за ситуацията.

Станете почитател на Класа