„Планът на Мета за криптиране ще позволи на злоупотребяващите с деца да се скрият в тъмното“

„Планът на Мета за криптиране ще позволи на злоупотребяващите с деца да се скрият в тъмното“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.09.2023
  • Share:

Планът на Марк Зукърбърг да пусне криптирани съобщения на своите платформи ще позволи на насилниците на деца да се „крият в тъмното", според правителствена кампания, призоваваща технологичния милиардер да спре този ход. Основателят на Facebook беше подложен на натиск от министри относно плановете за автоматично криптиране на комуникациите в неговата услуга Messenger по-късно тази година, като Instagram се очаква да последва скоро след това.
Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство стартира нова кампания, включваща изявление от жертва на насилие, призоваващо Meta на Зукърбърг да спре плановете си, докато не разполага с планове за безопасност за откриване на злоупотреба с деца в криптираните съобщения.
Видео, което ще бъде разпространено в социалните медии, включва съобщение от една оцеляла, Рианън-Фей Макдоналд, която адресира тревогите си до Марк Зукърбърг. „Вашите планове ще позволят на насилниците да се скрият в тъмното", казва тя и призовава изпълнителния директор на Meta да „поеме отговорност". 33-годишната Макдоналд е била ухажвана онлайн и сексуално малтретирана на 13-годишна възраст, въпреки че не е срещнала насилника си в платформите на Meta.
Кампанията стартира ден след като законът за онлайн безопасността завърши преминаването си през парламента.
Националната агенция за борба с престъпността, която се бори с тежката и организирана престъпност, изчислява, че криптирането на съобщения в Messenger и Instagram ще доведе до рязко намаляване на препращането към Националния център за изчезнали и експлоатирани деца (NCMEC), базирана в САЩ организация, която обработва доклади онлайн сексуална експлоатация на деца от американски технологични платформи, като 90% от тях се случват извън САЩ.
Суела Брейвърман, министър на вътрешните работи, каза, че Meta не е предоставила достатъчно гаранции за безопасността на децата по време на срещи относно плановете си за криптиране от край до край, технология, която е съобразена с поверителността, което означава, че само подателят и получателят на съобщението могат да го видят. Meta също притежава WhatsApp, криптираната услуга за съобщения. „Meta не успяха да предоставят гаранции, че ще пазят платформите си в безопасност от отвратителни насилници. Те трябва да разработят подходящи предпазни мерки, които да отговарят на плановете им за криптиране от край до край. Отново и отново бях ясна, не желая да направя компромис с безопасността на децата." каза тя.
Правителството и активистите за безопасност на децата са загрижени, че криптирането от край до край ще позволи на насилниците да избегнат откриването, когато ухажват деца и получават и изпращат изображения на сексуално насилие.
Говорител на Meta каза „Криптирането предпазва населението на Обединеното кралство от хакери, измамници и престъпници. Не смятаме, че хората искат да четем личните им съобщения, така че прекарахме последните пет години в разработване на стабилни мерки за безопасност за предотвратяване, откриване и борба със злоупотреби, като същевременно поддържаме онлайн сигурността."
Meta също така публикува актуализиран доклад за мерките за безопасност за директните съобщения в Messenger и Instagram, посочвайки предпазни мерки като ограничаване на съобщения за над 19 годишни от тийнейджъри, които не ги следват, и използване на системи за изкуствен интелект за забелязване на подозрителна дейност.
„Докато внедряваме криптиране от край до край, очакваме да продължим да предоставяме повече доклади на правоприлагащите органи, отколкото нашите връстници, поради нашата водеща в индустрията работа за опазване на безопасността на хората", добави говорителят.
Meta каза миналия месец, че е „на път да направи криптирането от край до край настройка по подразбиране за лични чатове с приятели и семейство в Messenger до края на 2023 г". The Verge, сайт за технологични новини, също съобщи през август, че Instagram скоро ще последва Messenger с криптиране на своите директни съобщения.
Междувременно законопроектът за онлайн безопасност приключи приемането си в парламента във вторник, след като беше одобрен от Камарата на лордовете. Той ще стане официално закон, когато получи кралското одобрение. Законопроектът съдържа противоречива разпоредба относно борбата с материалите за сексуално малтретиране на деца [CSAM], която дава право на надзора на комуникациите, Ofcom, да нареди на услуга за съобщения да използва „акредитирана технология", за да търси и премахва такова съдържание.
Кампаниите за поверителност и технологичните фирми предупредиха, че клаузата представлява основна заплаха за криптирането, тъй като може да изисква сканиране на лични съобщения. Правителството се опита да изясни използването на новите правомощия, заявявайки, че Ofcom ще може да се намеси само ако сканирането на съдържание е „технически осъществимо" и ако процесът отговаря на минимални стандарти за поверителност и точност.

Станете почитател на Класа