Космическият кораб Союз МС-24 с трима членове на екипажа бе изведен в орбита

Космическият кораб Союз МС-24 с трима членове на екипажа бе изведен в орбита
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.09.2023
  • Share:

Пилотираният космически кораб "Союз МС-24", изстрелян в петък от космодрума Байконур, се отдели от третата степен на ракетата-носител "Союз-2.1а", предаде кореспондент на ТАСС.
Екипажът на космическия кораб включва Олег Кононенко, заместник-началник на Центъра за подготовка на космонавти „Гагарин" и командир на екипа на космонавтите на Роскосмос, който ще стане четвъртият специален кореспондент на ТАСС на орбитата на орбиталната аванпоста, космонавтът Николай Чуб и астронавтът на НАСА Лорал О'Хара.
Очакваше се космическият кораб "Союз МС-24" да се скачи към модула "Рассвет" (MIM-1) на руския сегмент на Международната космическа станция (МКС) около 21:57 часа московско време.
О'Хара ще се върне на Земята на борда на космическия кораб Союз МС-24 през пролетта на 2024 г., докато космическата мисия на Кононенко и Чуб ще продължи до септември следващата година. След приключване на мисията си руските космонавти ще се върнат на Земята на борда на космическия кораб "Союз МС-25". Кононенко може да стане първият човек на Земята, прекарал над 1000 дни в космоса като част от своята едногодишна експедиция.
Космическият кораб също е натоварен с около 120 кг полезен товар, включващ фото и видео оборудване, хранителни дажби, лични вещи и оборудване за научни експерименти.
За предстоящата експедиция са планирани над 70 експеримента, като 7 от тях ще бъдат извършени за първи път. Освен това се очаква Кононенко и Чуб да извършат четири излизания в открития космос.
Кононенко ще стане четвъртият специален репортер на ТАСС на борда на станцията. Той ще носи космическата играчка-талисман на информационната агенция Inotasya, чийто дизайн и име са избрани от служителите на ТАСС.

Станете почитател на Класа