Тайван каза на Илон Мъск, че „не се продава“

Тайван каза на Илон Мъск, че „не се продава“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.09.2023
  • Share:

„Тайван не се продава", заяви външният министър на острова в строг упрек към Илън Мъск, който твърди, че Тайван е неразделна част от Китай, отново навлизайки в трънливите отношения между Пекин и Тайпе. Коментарите му дойдоха, след като десетки китайски военни кораби и самолети бяха открити близо до Тайван за предполагаеми военни учения.
Мъск, милиардер, собственик на SpaceX, на платформата за социални медии X, известна преди като Twitter, както и на компанията за електрически автомобили Tesla, направи коментара за срещата на върха в Лос Анджелис, качени в YouTube тази седмица. „Тяхната [на Пекин] политика е била да обединят отново Тайван с Китай. От тяхна гледна точка може би това е аналогично на Хаваите или нещо подобно, като неразделна част от Китай, която фактически не е част от Китай, най-вече защото Тихоокеанският флот на САЩ е спрял със сила всякакъв вид усилия за обединение", каза той.
Външният министър на Тайван, Джоузеф Ву, в публикация на X отговори, че се надява „Мъск да поиска от Китай да отвори @X за своя народ". (Китай блокира X, заедно с други големи западни социални медии като Facebook).
„Може би той смята, че забраната е добра политика, като изключването на @Starlink, за да се осуети контраударът на Украйна срещу Русия. Слушайте, Тайван не е част от КНР и със сигурност не се продава!", добави Ву, имайки предвид отказа на Мъск на украинско искане да активира неговата сателитна мрежа Starlink в пристанищния град Севастопол миналата година, за да помогне нападение срещу руския флот там.
Това не е първият път, когато Мъск, който има голяма фабрика за Tesla в Шанхай, възмущава Тайван. Миналия октомври той предположи, че напрежението между Китай и Тайван може да бъде решено чрез предаване на част от контрола над Тайван на Пекин, като си навлече подобно силно порицание от Тайван.
Пекин твърди, че Тайван е провинция на Китай и Си Дзинпин обеща да го анексира със сила, ако е необходимо. Демократично избраното правителство на Тайван, основните му опозиционни партии и нарастващото мнозинство от народа на Тайван отхвърлят перспективата за китайско управление. В отговор Пекин увеличи натиска върху Тайван чрез икономически, дипломатически и военни средства. Тази седмица се наблюдава най-мащабната китайска военна дейност близо до Тайван след големите учения през април.
Народноосвободителната армия на Китай изпраща почти ежедневни набези на самолети и кораби към Тайван, често навлизайки в неговата идентификационна зона за противовъздушна отбрана и пресичайки средната линия на Тайванския пролив. В четвъртък министерството на отбраната на Тайван съобщи, че е открило 68 самолета и 10 кораба около Тайван през предходните 24 часа, включително 40 въздушни пресичания на средната линия.
Министерството на отбраната на Япония в сряда вечерта съобщи, че Shandong, един от двата самолетоносача на PLA, се намира на югозапад от главния остров на Тайван, близо до Филипините. Предполагаемите военни учения – които не са обявени от Пекин – потенциално са в отговор на неотдавнашна активност в региона от страна на военноморските сили на САЩ и Канада и съвместни учения с други съюзници на САЩ, включително Филипините.
В сряда Чен Бинхуа, говорител на службата по въпросите на Тайван в Пекин, обвини САЩ и Тайван в тайно споразумение за укрепване на отбранителните способности на Тайван. Чен каза, че подобни действия само увеличават опасностите, пред които е изправен островът, съобщи China Daily.

Станете почитател на Класа