Англия и ЕС са близо до споразумение за сътрудничество с граничните сили

Англия и ЕС са близо до споразумение за сътрудничество с граничните сили
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.09.2023
  • Share:

Лиза О'Карол
Риши Сунак е на път да осигури споразумение за сътрудничество между Обединеното кралство и Frontex - агенцията за защита на границите на ЕС, в допълнителен знак за размразяване на отношенията след Брекзит.
Очаква се сделката да отразява други споразумения, които Frontex има с държави от трети страни. Това би довело до споделяне на разузнавателни данни за миграционните тенденции, но няма да се справи с кризата от малки лодки с хора, пресичащи Ламанша по нерегламентиран път.
Източници казват, че пактът ще бъде обсъден следващата седмица от управителния съвет на Frontex, който се събира около шест пъти годишно. Сделката може да бъде подписана този месец.
Говорител на Сунак каза, че се водят преговори и текстът на сделката не е договорен. „Очевидно се надяваме да постигнем сделка, която работи за нас и нашите европейски съседи", каза говорителят.
Споразумение с Frontex, макар и ограничено по обхват, ще бъде третият ход на Сунак като министър-председател за възстановяване на ежедневните практически отношения между ЕС и Обединеното кралство. През февруари той и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постигнаха споразумение за разрешаване на спора относно търговските споразумения за Северна Ирландия след Брекзит, със значителни компромиси от страна на Брюксел.
Споразумение от Уиндзор разчисти пътя за връщането на Обединеното кралство към научноизследователската програма Horizon на стойност 85 милиарда евро (£73 милиарда), която беше договорена миналата седмица при ликуващ отговор от страна на научните и академичните общности.
Говори се, че отношенията между Сунак и Фон дер Лайен процъфтяват и източници казаха, че сделката с Horizon подчертава добре дошлия от Даунинг стрийт прагматизъм.
Правителствени източници казаха, че вярват, че нормализирането на отношенията ще „отключи" сделката с Frontex, но подчертаха, че няма нищо в споразумението, което да адресира кризата с малките лодки или желанието на вътрешния министър Суела Браверман да върне нелегални мигранти в континентална Европа. В ЕС също има резерви относно желанието на Брейвърман да напусне Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), което може да изложи на риск главата за полицията в споразумението за търговия и сътрудничество от 2020 г.
Ако Обединеното кралство напусне ЕКПЧ, ЕС може да спре раздела за полицията, като прекрати споделянето на ДНК данни, криминални досиета и бази данни с пръстови отпечатъци.

Станете почитател на Класа