Световната банка е похарчила милиарди долари за подкрепа на изкопаемите горива през 2022 г

Световната банка е похарчила милиарди долари за подкрепа на изкопаемите горива през 2022 г
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.09.2023
  • Share:

Световната банка е наляла милиарди долари в изкопаеми горива по света миналата година, въпреки многократните обещания да се преориентира към преминаване към икономика с ниски въглеродни емисии, показват изследвания. Парите са преминали през специална форма на финансиране, известна като търговско финансиране, която се използва за улесняване на глобалните транзакции.
Urgewald, група за кампании, която проследява глобалното финансиране на изкопаемите горива, установи, че Световната банка е предоставила около 3,7 милиарда долара търговско финансиране през 2022 г., което вероятно в крайна е сметка финансирало разработките за петрол и газ.
Хайке Майнхард, автор на изследването, призова за реформа на Световната банка и нейния частен финансов клон, Международната финансова корпорация (IFC), за да направи подобни транзакции по-прозрачни и да изключи финансирането за изкопаеми горива от заемите. „Те не са съобразени с Парижкото споразумение, защото няма достатъчно прозрачност. Компаниите за изкопаеми горива виждат, че могат да получат достъп до публични пари по този начин, без да привличат вниманието към себе си, те са много умни и правят това", каза тя.
Търговското финансиране е форма на финансиране, която е по-непрозрачна от стандартното проектно финансиране. Докато финансирането на проекти обикновено тече към правителства, организации или консорциуми за конкретна, добре дефинирана цел и е относително лесно за проследяване, търговското финансиране е по-дифузно.
Състои се от множество сложни финансови инструменти, използвани от банки и други финансови институции за осигуряване на оборотен капитал на правителства или предприятия. Търговското финансиране може да бъде под формата на кредит или гаранции и е важен инструмент за Световната банка, тъй като помага за намаляване на риска при финансиране на развиващите се страни, които често биват наказвани с по-високи от нормалните лихвени проценти, когато се опитват да наберат частно финансиране.
Майнхард проучила транзакциите за търговско финансиране от IFC и приложи оценки въз основа на сумите на финансиране, отишло за разработки на нефт и газ от 2006 до 2012 г., последните дати, за които има надеждни оценки. Малко вероятно е общите пропорции, насочени към изкопаемите горива, да са се променили много, тъй като IFC продължава да работи активно с производителите на петрол, особено в Близкия изток и Африка, а петролът, газът и въглищата не са изключени от сделките за търговско финансиране, които разрешава.
Много страни, развити и развиващи се, сега настояват за реформа на Световната банка, която според тях трябва да пренасочи усилията си към преминаване към нисковъглеродна глобална икономика. Аджай Банга - нов президент, беше назначен през юни, след като предишният титуляр, назначеният от Тръмп Дейвид Малпас, подаде оставка след въпросителни дали не отрича климатичните промени.
Майнхард твърди, че реформата трябва да включва по-голяма прозрачност на търговското финансиране. „Първо, имаме нужда от по-голяма прозрачност. Второ, ние се нуждаем нефт, газ и въглища да бъдат в списъка за изключване, което би попречило на IFC да финансира такива транзакции", каза тя.
Говорител на IFC каза: „Докладът на Urgewald съдържа сериозни фактически неточности и грубо надценява подкрепата на IFC за изкопаемите горива. Проектите за търговско финансиране на IFC се избират чрез строг процес, който балансира ангажиментите, свързани с климата, със спешните нужди за развитие в страните, в които работим. IFC изключва въглищата от търговското финансиране и разрешава само нефт и газ на ограничена основа само за целите на разпространението (без производство), в зависимост от въздействието върху развитието. Ние разглеждаме това само в страни, където енергийната сигурност е критична. IFC редовно докладва точна и навременна информация за проекта чрез различни канали", добави говорителят.

Станете почитател на Класа