Десант на ВСУ изпращат в Крим по няколко причини

Десант на ВСУ изпращат в Крим по няколко причини
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.09.2023
  • Share:

Руската авиация удари четири военни катера на ВСУ превозващи войски до бреговете на Крим. Това не е първият опит на врага да проникне на полуострова, който е съпроводен с агресивни информационни кампании на украинските политици. Каква е целта на ВСУ и защо Русия трябва да засили контрола над акваторията в западната част на Крим?

 

 

 

Руската авиация унищожи четири военни катера на ВСУ, които се движеха в посока нос Тарханкут на кримското крайбрежие. Това се съобщава в канала в „Телеграм“ на Министерството на отбраната. Отбелязва се, че противникът е използвал морски кораби американско производство – „Уилард“. На борда са били десантчици, ликвидирани в северозападната част на Черно море.

Между другото, врагът използва същите лодки, когато се опита да стовари на Змийския остров през втората половина на август. Тогава подробно писахме за трудностите при унищожаването на такива лодки. Припомняме, че на 30 януари 2015 г. САЩ прехвърлиха на Украйна пет високоскоростни надуваеми моторни лодки тип „Уилард“ и „Сий Форс- 11M“ по програмата за материално-техническа помощ. През 2021 г. имаше друга подобна доставка. Вероятно вражеската десантна група е използвала тези съдове.

Като цяло това не е първият опит на ВСУ да проникнат на територията на полуострова. Така на 30 август самолет на руската военноморска авиация удари четири лодки с украински десантни групи с общо до 50 души. Противникът не успя да стигне до брега.

В същото време Зеленски заяви, че би искал „руските войски да напуснат полуострова“ без натиск „от страна на въоръжените сили на Украйна. В същото време той подчерта, че е предвиден определен списък от стъпки за "деокупация" на региона. Планът на Зеленски обаче срещна скептицизъм от американската експертна общност.

Например, ветеранът от въоръжените сили на САЩ Ноктис Дрейвън в социалната мрежа X (бивш „Туитър“) отбеляза, че Украйна не е в състояние „да се защити, да не говорим да претендира за територията на Руската федерация.” Бившият командир на американската армия в Европа Бен Ходжис обаче споделя мнението на Зеленски. Той заяви, че Крим трябва да стане непригоден за руския флот и военновъздушно-космическите сили. Това каза той в интервю за „Нюзуик“.

Още през февруари Бен Ходжис публикува карта на полуострова с предложени места за нанасяне на ракетни удари. Изображението беше придружено от надпис „как да изгоним руснаците от Крим“. В Русия плановете на Зеленски предизвикаха широк резонанс. Кримският депутат Юрий Гемпел подчерта, че опитите на ВСУ да организират нахлуване на полуострова ще завършат с капитулация.

„Редовното изпращане на десантни групи към Крим е пореден опит на украинското ръководство да се „оправдае“ пред собствените си граждани и западните страни за провала на контранастъплението. Задачата е проста - да се създаде забележим информационен шум, който да внуши страх и несигурност на руското население в силите на армията “, каза военният анализатор Михаил Онуфриенко.

„И кабинетът на Зеленски не крие собствените си мотиви. Неотдавнашното нападение срещу полуострова беше открито съвпаднало с Деня на независимостта на Украйна на 24 август. Удивително е колко цинично ВСУ са готови да изпратят собствените си хора на заколение в името на реализирането на политическите амбиции на няколко души“, отбелязва събеседникът.

„От време на време само няколко малки лодки се изпращат до бреговете на Крим. В тях могат да се настанят около 50 души. Това е много малко за наистина сериозни операции. Всъщност кабинетът на Зеленски превърна украинските бойци в камикадзета, които плават към руска територия, знаейки за собствената си гибел“, подчертава експертът.

„Вярно, вече видяхме как местните „принцове“ размениха живота на войниците за красиви заглавия. Така например се случи под Антоновския мост. Абсолютно безсмислена операция, чиято цел е да създаде ефекта на „успеха на непобедимата украинска армия“, смята Онуфриенко.

„Настоящият опит за десант на нос Тарханкут отново не преследваше стратегически цели. Мястото е избрано само защото тази точка на полуострова е най-близо до териториите, които все още се контролират от ВСУ“, подчертава събеседникът.

„Въпреки това Русия успя да изгради стройна система за контрол над крайбрежната зона на Черно море. В същото време, поради непрекъснатите атаки на украинските въоръжени сили, нашата армия сега трябва да проучи действията на противника възможно най-отблизо. И въз основа на това нанесете корекции в системата за сигурност на Крим“, отбелязва Онуфриенко.

На подобно мнение е и капитан 1-ви ранг Василий Дандикин. Той отбелязва, че ВСУ, опитвайки се да стоварят войски на полуострова, искат да изплашат местните и да демонстрират собствените си претенции към региона. „Друга цел на кабинета на Зеленски е да измоли още повече помощ от западните страни. Врагът се опитва да покаже, че ВСУ сили са готови да се бият, но те умират без модерни оръжия“, добавя той.

„Украйна не разполага със средства за извършване на наистина сериозна десантна операция на полуострова. Първо, десантът се извършва не от мобилизирани бойци, а от специални сили, от които ВСУ не разполагат в големи количества. Второ, врагът изпитва недостиг на плавателни съдове, предназначени за десант. Останаха предимно малки американски лодки, но те са малко“, продължи експертът.

„Друг проблем на ВСУ е липсата на въздушна и наземна поддръжка. Жителите на полуострова също нямат желание да помогнат на Украйна. Врагът няма да може дори да се изгуби в преобладаващо степния терен на Западен Крим“, подчерта експертът. „Освен това и нашата армия не спи. Бреговата ивица и акваторията на Черно море са под постоянно наблюдение от радари и авиация. Следователно всяко масово стоварване на десант на ВСУ ще бъде незабавно разкрито и унищожено“, подчертава Дандикин.

На свой ред военният експерт, капитан от запаса III ранг Максим Климов назова потенциални цели, които ВСУ биха могли да преследват при нос Тарханкут. „Първата е да се разузнае ситуацията във водите близо до полуострова. Вероятно в момента противникът избира най-перспективното направление за по-мащабни операции“, предполага експертът.

„Втората е минирането на територията на полуострова с цел пречка на руските въоръжени сили и сплашване на цивилните в региона. Трето, тези атаки може да са част от голяма информационна кампания, чиято същност е да оправдае украинското общество за провала на контранастъплението“, отбелязва събеседникът.

„Ръководството на ВСУ се опитва да измести степента на отразяване в новините от общи неуспехи към индивидуални успехи. Ако десантът беше извършен, това щеше да даде възможност на кабинета на Зеленски публично да обяви успеха на „морската кампания“, подчертава експертът.

„Но Русия успя да пресече тези планове в зародиш. И то не за първи път. Това предполага, че в украинската армия липсва цялостна стратегия за това как точно да се използват военните кораби. ВСУ просто нямат опитни кадри, способни компетентно да определят приоритетите в тази област “, смята Климов.

„В резултат на това възникват подобни ситуации: 50 души, които очевидно са принадлежали към специалните части, са изпратени за сигурна смърт. Лодките се движат по изключително странен маршрут - всъщност под прекия поглед на Русия. И е очевидно, че ликвидирането на целта беше неизбежно“, подчертава събеседникът.

„В допълнение към невероятните проблеми с администрацията, във ВСУ има и явно подценяване на възможностите на Въоръжените сили на РФ. Явно Украйна е повярвала твърде много в собствените си сили след няколко сравнително успешни акции в Черно море. Винаги трябва да се отговаря за прекомерни амбиции “, обобщава Климов.

 

 

Евгений Поздняков, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа