Украйна разпалва война на световния пазар за петрол

Украйна разпалва война на световния пазар за петрол
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.09.2023
  • Share:

Украйна иска да се забрани на Европа да купува петролни продукти, произведени от руски петрол от Индия. Докато самата Украйна продължава да печели от руски петрол. Ако САЩ и ЕС се вслушат в Киев, тогава ударът ще бъде нанесен върху целия петролен пазар. И първите страни, които ще пострадат, са вносителите на петрол: САЩ, ЕС и самата Украйна.

 

 

 

Олег Устенко, икономически съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски, призова ЕС, Великобритания и САЩ да затегнат антируските санкции. Според него е необходимо да се затвори „вратичката“, която позволява на трети страни като Индия, Китай и Турция да преработват закупения от руски компании суров петрол в бензин, дизелово гориво и други продукти и да ги препродават без ограничения на страните от Г-7.

Устенко е особено недоволен от Индия, която до февруари 2022 г. е купувала от Русия само 1% от вносния петрол, а сега е почти 40%. В резултат на това доставките на петролни продукти от Индия за Европейския съюз рязко се увеличиха. През юни ЕС купи 5,1 милиона барела дизелово гориво и 3,2 милиона барела самолетно гориво от индийски произход. Спрямо юни 2021 г. ръстът е съответно три и шест пъти.

„Това си е чист популизъм. Това е завоалирано обвинение срещу европейците. Тези изявления имат за цел преди всичко да развият известно чувство за вина сред европейците, че не оказват достатъчно натиск върху Русия и уж продължават да използват руски въглеводороди просто през трети страни. Затова европейците трябва да се срамуват. И трябва да покрият този срам с още по-голяма икономическа и военна помощ за Украйна. В действителност нито САЩ, нито ЕС, нито самата Украйна биха спечелили, ако европейците спрат да купуват петролни продукти от Индия“, каза Игор Юшков, експерт във Финансовия университет към правителството на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

„Икономическият съветник на украинския президент или не знае, или се страхува да говори за това, но не само Европа, но и САЩ купуват петролни продукти от Индия, включително произведени от руски петрол. Индия е вторият по големина доставчик на петролни продукти за Съединените щати. Защото и там сме доставяли въглеводороди. Сега Индия зае нашето място както в САЩ, така и в Европа“, казва Игор Юшков.

Що се отнася до Индия, много преди 2022 г. тя създаде своя бизнес за продажба на петролни продукти. Тя построи много големи петролни рафинерии на брега, за да купува петрол, да го преработва и да изпраща готови петролни продукти в различни страни за износ. Просто до 2022 г. Саудитска Арабия беше основният доставчик на петрол за Индия, а миналата година руският петрол се появи на пазара с отстъпка и индийците се възползваха от възможността.

„Когато Индия купуваше петрол на световни цени, това вече беше печеливш бизнес. Но когато стана възможно да се купува руски петрол с отстъпка, това се превърна в суперпечеливш бизнес“, казва Юшков.

Ако Западът наистина искаше да премахне руския петрол от световния пазар, тогава той щеше да го направи: например щеше да наложи същите санкции като срещу Иран и Венецуела, смята експертът. Но те явно не са имали за цел да премахнат руския петрол от световния пазар, поради което за Русия бяха измислени специални санкции под формата на таван на цените. И затова санкциите не забраняват закупуването на петролни продукти, произведени от руски петрол от трети страни.

Ако Западът неочаквано се вслуша в съветника на украинския президент и затегне санкциите, както той иска, тогава светът просто ще се потопи в глобална енергийна криза, последвана от глобална рецесия.

Защото в този случай Русия ще трябва драстично да намали износа на петрол: ще бъде трудно бързо да се реорганизира и да намери нови купувачи за такива огромни количества наш петрол сред по-малките купувачи и за собствените си нужди, а не за преработка и препродажба. Това ще отнеме много време. Това означава недостиг и рязко покачване на цените на петрола по света.

„През пролетта на 2022 г. Русия започна да има проблеми с износа, когато американците наложиха ембарго върху доставките на руски петрол и петролни продукти от 1 април 2022 г. На европейските компании все още не беше забранено да го купуват, но те самите спряха да купуват нашия петрол, страхувайки се, че ще бъдат кълвани и от политиците, и от обществото. Спомнете си как тогава дори се наложи на „Шел“ официално да се извинят за това, че са закупили една партида руски петрол, въпреки че това не е забранено от санкциите. След това буквално за няколко седмици Русия намали износа на петрол, тъй като не можа веднага да се реорганизира към други пазари. И това моментално доведе до факта, че цената на петрола надхвърли 100 долара за барел“, спомня си експертът.

Кой ще пострада първи от високите световни цени на петрола? Това са страните вносителки: САЩ и ЕС.

„В САЩ историята веднага започна с горивна криза поради пряка връзка между световните цени на петрола и вътрешните цени на бензина. Тогава демократите бяха активно критикувани, а на бензиностанциите с високи цени залепиха листовки с Байдън и подписа „Аз го направих“. Поскъпването на бензина веднага се включва в себестойността на крайните продукти, което доведе до рекордна инфлация“, казва Юшков.

Европейският съюз беше изправен пред подобни проблеми, само че тук бяха добавени сериозни проблеми на газовия пазар под формата на покачване на цената на газа и електроенергията. Както Федералният резерв на САЩ, така и ЕЦБ се борят с инфлацията по един и същ начин - чрез повишаване на лихвите. Това води до оскъпяване на кредитите и замиране на индустрията. В еврозоната газът също стана злато, поради което заводите започнаха да спират и да се местят в други страни. Икономиките на западните страни бяха подложени на най-силен натиск. И първата, която се срина, беше германската икономика, която официално изпадна в рецесия, тоест отрицателен растеж на БВП за поне две тримесечия подред. Защо най-голямата икономика в Европа пострада толкова много? Защото се основаваше на силна индустрия, която беше силна, наред с други неща, благодарение на евтините въглеводороди от Русия.

„Западът веднага разбра, че е необходимо внимателно да се окаже натиск върху Русия, така че тя да продължи свободно да изнася петрол и да насища световния пазар с него. В противен случай изтеглянето на руския петрол от световния пазар ще предизвика световен дефицит, повишаване на цените до екстремни нива и световна енергийна криза“, казва Юшков.

Най-интересното е, че Украйна, обвинявайки другите, че печелят пари от руския петрол, сама тихомълком прави пари от него.

„Украйна обвинява европейците, че купуват петролни продукти, преработени от руски петрол от Индия, докато самата Украйна директно получава пари от Русия за изпомпване на руски петрол през украинска територия чрез тръбопровода „Дружба“ до Унгария, Чехия и Словакия. Тоест Украйна е в пряк контакт с руския петрол и получава пари за неговия транзит“, отбелязва Юшков.

„Украйна няма собствена нефтопреработка, внася петролни продукти от съседни европейски страни. По-голямата част от горивото се доставя от Полша, както и от Румъния и други страни. Ако европейците не купуваха петролни продукти от Индия, тогава много се съмнявам, че биха имали излишък, за да продават дизелово гориво на Украйна. Украйна или ще остане напълно без гориво, или ще трябва да го купува на невероятно високи цени. Каквото и да се каже, но икономическият съветник на Зеленски не блести с интелигентност и предлага идея, която е откровено вредна за Украйна, което води направо до горивна криза в самата страна и по света “, заключава експертът.

 

 

, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа