«Процесът е стартиран»: Съобщиха на Зеленски новия план на НАТО за Крим и Донбас

«Процесът е стартиран»: Съобщиха на Зеленски новия план на НАТО за Крим и Донбас
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.09.2023
  • Share:

Guardian: САЩ предлагат на Украйна да се откаже от Крим в замяна на членство в НАТО

 

 

"Процесът е стартиран": Съобщиха на Зеленски новия план на НАТО за Крим и Донбас

 

Западът трябва да разработи план за мирно регулиране на конфликта в Украйна, дори той да се различава от предложения от Киев, пише военният историк и бивш офицер от британското военно разузнаване Франк Ледуидж за The Guardian.

«При липса на военни пробиви и предстоящите избори в САЩ, Западът трябва да се обедини около постижима цел за разрешаване на конфликта. А това не трябва да е нещото, което Украйна иска», се казва в публикацията.

Според автора НАТО вече е стартирало процеса.

Неотдавна директорът на личния кабинет на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Стиан Йенсен предположи, че западните дипломати започват да обмислят възможността за размяна на украински територии срещу членство в алианса.

„Поради риска от ядрена ескалация, има много малко хора в администрацията на Байдън, желаещи да помогнат на Украйна да си върне Крим“, пише Ледуидж.

Историкът стига до извода, че настъплението на въоръжените сили на Украйна не е постигнало никакъв успех, а конфликтът заплашва да продължи още няколко години.

Украинският президент Владимир Зеленски заяви през ноември 2022 г., че Киев има „мирен план“ от десет точки. Сред тях: възстановяване на териториалната цялост на страната и създаване на международен механизъм за компенсиране на загубите на Киев от военните действия за сметка на руските активи.

Външният министър на РФ Сергей Лавров нарече инициативата на Зеленски абсурдна.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа