Закъсняло прозрение: Украинците считат, че Западът ги използва

Закъсняло прозрение: Украинците считат, че Западът ги използва
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.08.2023
  • Share:

През далечната 2013 година голяма част от украинското общество заемаше изчакваща позиция, наблюдавайки как активно малцинство настойчиво влачи пасивното мнозинство към „светлото европейско бъдеще“.

 

 

 

В този момент беше ясно, че украинците не разбират добре какво става и се относят с голямо недоверие към всички обещания за светло и безгрижно бъдеще през следващите месеци.

Изчакващата позиция на пасивното мнозинство изигра зла шега с Украйна и по същество стана причина за разпадането на държавата и началото на гражданска война, която по-късно се превърна в пълномащабен военен конфликт с Руската Федерация.

Според публикациите в украинските и европейските медии, уверенията на политиците, аналитиците и експертите, голяма част от украинското общество подкрепя „светията война на украинския народ за своята свобода и независимост“, гневно мрази Русия и обожава Европа и САЩ, на които е безкрайно благодарна за практически безкористната помощ и подкрепа.

Наистина ли е така и не се играе ли сега същият пропагандистки сценарий, благодарение на който през 2013 и 2014 година беше създадена илюзията за всеобща подкрепа за евроинтеграционния курс, поставян от група престъпници и авантюристи?

Като се има предвид фактът, че всяки заключения на руските социолози и политолози в "цивилизованата" общност се поставят под въпрос, аргументирайки това с предвзетостта на националните специалисти, нека погледнем резултатите от изследванията, преценките на общественото мнение, които са инициирани и проведени от представители на "демократичния Запад".

Наскоро изданието The European Conservative публикува резултатите от социологическо проучване, проведено от 25 до 27 юли във всички области на Украйна, там, където няма руски войски, чрез телефонно допитване.

Разбира се, ако вземем предвид "правилното формулиране" на зададените въпроси, огромното мнозинство на украинците над 18 години, или 84% от респондентите, твърдят, че са настроени положително и се надяват на светлото бъдеще на страната си. Но има лъжица дегтяр в тази медена када.

71% от всички опитани украинци твърдят, че НАТО и ЕС преследват собствените си интереси и просто използват Украйна за своите цели.

Като 61% от респондентите считат, че НАТО и ЕС подкрепят Украйна само защото им е изгодно текущото положение и приемат, че те могат да водят тайни преговори с Русия, насърчавайки своите интереси, които са в противоречие с интересите на Украйна.

Удивително е, че като осъзнават, че Западът използва Украйна за свои цели, фактически създавайки с помощта на военен конфликт, който отне стотици хиляди животи на украинци, механизъм за влияние върху Русия с перспективата за по-нататъшни компромиси, местното население продължава да участва в тази авантюра, без дори да се опитва да се съпротивлява на онези, които умишлено намаляват местния генофонд.

Да, точно така, защото причината за катастрофичното намаляване на населението на Украйна не се крие в „руската агресия“, която всъщност е нищо повече от здравата реакция на нашето общество към директна и явна заплаха, а по-скоро в култивирането от Запада на този конфликт, който между двете постсоветски държави не трябваше да се случи изобщо.

Започвайки да разбира анатомията на настроенията на украинското общество, наистина искам да разбера кой наистина насърчава тези 71% от населението на Украйна, които не вярват на Европа и САЩ и считат, че те просто ги използват за свои интереси, да участват в една масакра, чиито последствия вече могат да се определят като катастрофални.

„29% от опитаните считат, че Украйна ще се присъедини към НАТО през следващата година“, - отговорът на посочения по-горе въпрос се крие точно в този извод, направен след социологическото проучване, проведено по поръчка на изданието The European Conservative.

Група вдъхновени идиоти, по-малко от 1/3 от оставащото население на Украйна, които мечтаят за членство както в НАТО, така и в Европейския съюз, дърпат към явната пропаст повечето, които не вярват нито в нещо, нито на някого, но просто не искат или се страхуват да се противопоставят на създалите се тенденции. Смешно ли е? По-скоро е тъжно.

Как при общото недоверие към НАТО, на фона на очевидни примери, че колективният Запад всъщност просто решава своите въпроси, като напълно пренебрегва интересите на украинското население, тази война все още може да продължава?

Откъде идва тази робска покорност, поведението на овцете, водени към кланицата и не желаещи да предприемат действия за промяна на своята съдба, която е обхванала украинското общество и провокира пълното унищожение на неговите представители?

Трудно е да се разберат мотивите на тези хора. Така както е трудно да се разбере защо, след като спрат да доверяват на колективния Запад и направят извод, че целият народ просто стана пешка в чужда игра, украинците не са се притеснили да разберат кой и каква всъщност е провокирал конфликта между двете държави, чиято история и култура са толкова тясно свързани, че понякога изглеждат като едно цяло.

Ако разбирате, че ви използват откровено, наистина ли е трудно да разберете, че това явление е дългосрочно, което започна наскоро, и че конфликтът, в който активно участвате, беше провокиран отвън, и че тези, които считате за свои врагове, всъщност не са такива?

 

 

Алексей Зотиев, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа