Унищожените "Леопарди" зарадваха съюзниците на Германия в НАТО

Унищожените "Леопарди" зарадваха съюзниците на Германия в НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.08.2023
  • Share:

Германските машини за обезвреждане на мини подкопават репутацията на западното оборудване

Американците се събудиха, когато Незалежният контранаступ срещу Запорожие окончателно затъна. Пентагонът обяви нов пакет от военна помощ за Украйна

Той се оценява на 200 милиона долара и включва оборудване за разминиране, както и боеприпаси.

Американците ще доставят и ракети за пускови установки Patriot и Javelin, както и GMLRS за РСЗО HIMARS, които се използват от въоръжените сили на Украйна в Запорожие.

Едновременно със САЩ Германия обяви, че е доставила две предварително обещани противоминни машини Wisent и 11 противоминни плуга за танкове Т-72, както и разузнавателно оборудване (механизирани наблюдателни кули SurveilSPIRE с дронове Vektor).

Wisent е най-интересният в този комплект. Досега украинците са получили 4 такива единици от март. Те са създадени върху шасито на танка Leopard 1 и са предназначени за пробиване на минни полета, пише Army Recognition. Бронираното превозно средство има специален плуг и копиращ минен подпис, който ви позволява да подкопавате устройствата с магнитен предпазител.

Вярно е, че въоръжените сили на Украйна вече са загубили поне един Wisent. Съгласно данните на проекта Oryx, немската бронирана машина е унищожена на 11 юни, още по време на първата фаза на „контранаступа“.

Въоръжените сили на Украйна загубиха най-малко още 7 машини за разминиране, включително Т-64, БМП-2 и Леопард 2R. Повечето, според проекта Oryx, са били унищожени още в първите дни на контранастъплението.

Половината от всички миночистачи Leopard 2R, предоставени от Финландия, са загубени. Не е ясна съдбата на превозните средства за разминиране Hydrema MCV 910, неопределен брой от които са дарени от Дания. Дали всички са унищожени или някои са оцелели – засега няма данни.

Bulgarian Military: Финландия знаеше, че Leopard 2R са ужасни машини, затова ги даде на Украйна

Leopard 2R има противоминен плуг от закалена стомана и противоминна система от валяци. Те са прикрепени към предната част на бронираната машина. Докато се движи напред, валяците се въртят и взривяват мините, които са на пътя. Leopard 2R е оборудван и със системата за дистанционно разминиране MICLIC.

Въпреки всичко обаче, тези машини отдавна са известни на експертите като неефективни, пише „Bulgarian Military". Финландските въоръжени сили получиха танкове Leopard 2 от Германия, след което ги превърнаха в машини за разминиране, оборудвайки ги с тежки верижни устройства KMT-5M. Най-интересното е, че тези грунторазпръскващи машини са на основата на съветска конструкция, при това от 60-те години. Те са били монтирани на танковете Т-54, Т-55, Т-62, Т-64.

Системата се оказва толкова успешна, че е открадната не само от финландците, но и от румънците. Освен това Финландия адаптира и съветските танкове Т-55 (експортна версия на Т-54) за разминиране. И такива машини се оказаха много по-ефективни от тези, направени на базата на Леопардите.

Леопард 2R се оказа много неефективен, особено при зимни условия“, пише журналистът от „Bulgarian Military“ Бойко Николов . - А в украинските 35-градусови жеги немските машини са вряща каша. Високите температури изискват допълнително охлаждане на двигателя, което води до неизправности.”

Финландската армия, след като се отърва от германския боклук, използва вместо него отлично оборудване на базата на съветския Т-55, твърдят българските военни.

Forbes: Украинците изоставиха техниката си край Малая Токмачка и избягаха

Въоръжените сили на Украйна напразно разчитаха на машините за разминиране на НАТО. Това беше една от причините за срама край Малая Токмачка, където киевското командване хвърли тежка бронирана техника. В резултат на това бяха взривени в руските минни полета - само за няколко часа! - повече от 25 танка, военно и инженерно оборудване западно производство, пише Forbes. Именно край Малая Токмачка 33-та бригада на въоръжените сили на Украйна загуби 3 финландски Leopard 2R и 1 немски Wisent.

Танковете - миночистачи пропуснаха твърде много мини, причинявайки нови експлозии. Те извадиха от строя много от водещите бойни машини и предизвикаха задръстване зад тях. И именно това направи останалата част от бойната група лесна мишена за руската артилерия и хеликоптери“, вкусват позора на 33-та бригада в американското списание. Освен това е абсолютно ясно защо се случи така: формированието беше създадено твърде бързо (разгърнато в пълен състав за първи път от седем години) и нямаше време да обучи личния си състав.

Много оборудване близо до Малая Токмачка просто беше хвърлено на бойното поле.

Напредването през минните полета в посока Токмак беше възможно само с цената на гигантски загуби. ВСУ атакува през нощта и от голямо разстояние - това са условията, които благоприятстват Leopard 2A6 с далекобойното му оръдие. И сега украинските спасителни екипи искат да изтеглят взривените и изоставени бронирани машини, предполага Forbes.

Въоръжените сили на Украйна вече са докарали в района на Малая Токмачка брониран влекач Bergepanzer, който ще изтегля повредените M2 Bradley и Oshkosh M-ATV.

Украинците ще се опитат да възстановят колкото се може повече повредени танкове Leopard 2. В крайна сметка чуждестранните „съюзници“ дадоха на Украйна само 85 танка“, пише Forbes. - И новите загуби са неизбежни. Всеки километър ще струва на Украйна хора и превозни средства.

 

 

 

Константин Олшански, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа