Глобалното затопляне ще удари световните доставки на храни преди 1,5°C

Глобалното затопляне ще удари световните доставки на храни преди 1,5°C
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.08.2023
  • Share:

„Светът вероятно ще се сблъска с голямо прекъсване на доставките на храни много преди температурите да се покачат с поставените за цел 1,5C, тъй като въздействието на климатичната криза се комбинира с недостига на вода и лошите земеделски практики и застрашава глобалното земеделие". За това предупреди президентът на конференцията на ООН за опустиняването, Ален-Ричард Донуахи.
Донуахи, бивш министър на отбраната на Кот д'Ивоар, който ръководи миналогодишната среща на върха на ООН Cop15 за опустиняването, каза, че ефектите от сушата се засилват по-бързо от очакваното.
„Промените в климата са пандемия, с която трябва да се борим бързо. Вижте колко бързо върви деградацията на климата – мисля, че става дори по-бързо, отколкото прогнозирахме. Всички са фиксирани върху огроничаване до 1,5C над прединдустриалните нива и това е много важна цел. Но всъщност някои много лоши неща могат да се случат, по отношение на деградация на почвата, недостига на вода и опустиняването, много преди 1,5C." каза той.
„Проблемите с повишаващите се температури, горещите вълни и интензивните суши и наводнения застрашават продоволствената сигурност в много региони. Погледнете ефектите от сушите върху продоволствената сигурност, ефектите от сушите върху миграцията на населението, ефектът от сушите върху инфлацията. Можем да имаме ускоряване на отрицателните ефекти, различни от температурата", каза Донуахи.
„Лошите земеделски практики не помагат. Деградацията на почвата идва с лошите навици и начина, по който правим нашето земеделие. Когато почвата е засегната, това се отразява и на добива", каза той.
Донуахи призова инвеститорите от частния сектор да се включат и да се възползват от възможностите за реализиране на печалба. „Частният сектор има интерес към селското стопанство и по-доброто използване на почвата. Говорим за подобряване на добивите. Говорим за агролесовъдство, което е друг начин, по който частният сектор може да възвърне инвестициите. Трябва да бъдем иновативни, за да намерим нови средства за финансиране." каза той.
Правителствата по целия свят подписаха договор, обещаващ да се борят с опустиняването през 1992 г., заедно с Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, която е основен договор към Парижкото споразумение за климата от 2015 г., и Конвенцията на ООН за биоразнообразието, която има за цел да защити изобилието на видовете. Но договорът за опустиняването печели най-малко внимание и миналогодишният Cop15 за опустиняването остана до голяма степен незабелязан в сравнение с Cop27 за климата и Cop15 за биоразнообразието миналия декември. Сор за опустиняването се провеждат по-рядко от срещите на върха за климата: следващата конференция за опустиняването ще се проведе в Рияд през декември 2024 г., докато следващата среща за климата, Cop28, ще бъде в Дубай в края на ноември 2023.
Донуахи каза „Светът не може да си позволи да пренебрегне опустиняването. Трябва да решим всички проблеми заедно. Опустиняването и сушата водят до изменение на климата, водят до загуба на биоразнообразие. И когато имате климатични промени, имате суши, наводнения и бури".
„Не са само бедните страни, всички сме в една лодка по отношение на продоволствената сигурност. Промяната на климата, сушите, бурите, наводненията не познават граници, те не се нуждаят от виза, за да отидат в дадена страна".
„Богатите страни трябва да търсят решенията на климатичната криза в Африка. Африка се радва на много от природните ресурси – от минерали, необходими за технологията за възобновяема енергия, до гори, слънце и огромни запаси от подземни води – необходими за намаляване на емисиите на парникови газове, подобряване на продоволствената сигурност и запазване на биоразнообразието", добави той.
„Африка е континент на решения. Това е континент, където имате най-много природни ресурси. Хората, които имат финанси, трябва да помогнат на хората, които имат природни ресурси. Това е печеливша ситуация, ситуация на партньорство", каза той.
Той призова африканците да се възползват от тези възможности. „Ако африканците разберат, че Африка е решение, те ще действат по различен начин – ще дойдат с по-положително отношение, че заедно се борите да търсите решения. Ето как трябва да мислим – а не винаги да сме този, който чака помощта и раздаването с протегната ръка."

Станете почитател на Класа