Черноморската стратегия на САЩ може да превърне България във фронтова държава

Черноморската стратегия на САЩ може да превърне България във фронтова държава
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.08.2023
  • Share:

Унгарското издание "Унгарски народ"( Magyar Nemzet) публикува статия по интервюто на Боян Чуков, което той даде за Калина Андролова и "Гласове". Статията е озаглавена "Черноморската стратегия на САЩ може да превърне България във фронтова държава ". Публикуваме я в превод на автоматична програма: 

 

 

В интервю за информационния портал Glasove.com българският геополитически анализатор Боян Чуков изрази загриженост, че евентуална военна конфронтация между Русия и САЩ може да превърне американските военни бази в българската част на Черно море в основна мишена за руските ракети.

САЩ са обявили Черно море за зона от стратегически интерес. Възниква въпросът дали това няма да доведе до милитаризация на страните от региона, до създаването на нови военни бази и до ескалация на напрежението. Според Боян Чуков Съединените щати просто са заявили, че основният фокус на стратегията им е в Източна Европа, а геостратегията им остава непроменена - да оказват натиск върху Русия и Китай, които заплашват глобалната хегемония на Съединените щати.

Известният американски геополитик Джордж Фридман, който е и ръководител на частната американска разузнавателна агенция Stratfor, заяви в края на 2014 г., че САЩ се нуждаят от нова стратегия за Черноморския регион, в чийто център да бъде Румъния.В статията си "Украйна, Ирак и Черноморската стратегия" той прогнозира действията на Вашингтон в региона и засилването на милитаризацията в Черноморския басейн, но смята, че реакцията на Москва ще бъде ключова.

Струва си да припомним, че през март държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви претенциите на Съединените щати в Черноморския басейн. Последва незабавен отговор от страна на Мария Захарова, представител на руското външно министерство, която заяви, че Съединените щати не са държава, която трябва да има каквато и да е връзка с Черноморския регион. Позициите на Русия и САЩ в Черно море са в абсолютна противоположност една на друга.

Боян Чуков посочва и какво е накарало САЩ да стартират новата си стратегия за Черно море. Отговорът се крие в развитието на бойните действия на украинска територия. Никой в Пентагона не си прави илюзии, че украинските въоръжени сили ще постигнат успех срещу Русия. Или че хората на генерал Валерий Залужний ще окупират Крим. "Спомням си изказванията на много родни анализатори в края на миналата година, които страстно се опитваха да убедят българите, че Русия ще загуби Крим, ще се изтегли от областите Херсон и Запорожие и че Украйна ще бъде приета в ЕС и НАТО в обозримо бъдеще.

Стратегическата цел на Съединените щати е да контролират Крим от 90-те години на миналия век. Това е постигнато чрез влияние в украинския политически елит, меки преврати, кървави маджадани и др. САЩ планират да разположат американски военноморски сили в Севастопол. Москва обаче няма да допусне американски военни кораби да акостират в Севастопол и да превърнат Черно море в американско море, заяви международният експерт.

Според Чуков план А на стратегията на САЩ за Черноморския басейн, който предполага победа на Украйна, няма да се осъществи. Въпреки това все още има ангажирани пропагандисти, които безотговорно интерпретират събитията в Украйна.

Тъй като първият вариант се проваля, а именно украинците да победят Русия и да си върнат Крим, Вашингтон се подготвя за реалистичната възможност Киев да загуби цялото черноморско крайбрежие. Ето защо Пентагонът увеличи усилията си за засилване на американското присъствие в Черноморския регион.

България успешно извърши "смяна на режима" (като елиминира възможността за правителство на Борисов), а днешното неолиберално българско правителство окончателно и необратимо се отказа от независимостта на страната и без възражения постави България изцяло в услуга на стратегическите интереси на САЩ. Същата операция в момента се извършва и в Грузия. Пентагонът изгражда военна логистика, за да създаде укрепления в периферията на черноморските пристанища, авиационни части, военноморски бази за военноморските сили на САЩ и НАТО и инфраструктура за разузнавателни операции.

Преди около 5-6 месеца Центърът за стратегически и международни изследвания на САЩ изготви аналитичен доклад.

"Едно недружелюбно море: към нова стратегия на САЩ за Черноморския регион". В доклада открито се заявява, че САЩ подготвят втори, широк фронт срещу Русия, включващ държави от Черноморския, а след това и от Каспийския регион. В този сценарий на Турция ще бъде отредена ролята на енергиен таран.

Що се отнася до ролята на България в стратегическия план, Чуков заяви, че черноморските държави, включени в плана, са Турция, Румъния, България, Молдова, Украйна и Грузия. България със сигурност няма да бъде звездата в черноморската стратегия на САЩ. На този етап САЩ се фокусират върху Румъния, която играе важна роля в проекта "Три морета". Букурещ има две основни задачи: да се противопостави на Русия в Черно море и да предотврати създаването на оста Москва-Белград.

Румъния се насърчава да играе водеща роля в региона. Има непотвърдени слухове, че американските ядрени оръжия са били преместени от турската база в Исирлик на румънска територия. Турция ще бъде ключов фактор за прилагането на геостратегията на САЩ в Черно море. Според споменатия План Б САЩ планират да изградят гъста военна инфраструктура в близост до черноморската зона на Румъния в кратък период от време. Северна България и в частност Варна са естествено продължение на американския проект за милитаризация на региона. Плановете на САЩ представляват много сериозна заплаха за националната сигурност на България.

Сега България е един вид фронтова държава. Сегашното българско правителство води страната към превръщането ѝ във фронтова държава. Заплахата от военна конфронтация между Русия и САЩ в Черно море превръща американските военни бази в България в основна мишена за руските ракети.

България няма демографски потенциал, сравним с този на Румъния или Турция. Затова основният интерес за Пентагона е територията на България. Неслучайно някои агенции за недвижими имоти дискретно разубеждават клиентите си да купуват имоти на север от Варна, но там се изграждат допълнителни американски военни бази, които могат да се превърнат в мишени за руски ракети. България просто се превръща в еднократен инструмент в геостратегията на САЩ в Черноморския регион. Перспективите са доста мрачни.

Анализаторът смята, че в момента Вашингтон прилага в Европа стратегията на Кутузов, която подпалила Москва и позволила на Наполеон да влезе в руската столица. Сега американците, преди да напуснат Стария континент, го подпалиха и го оставиха на тези, които ще дойдат след тях. Но не забравяйте, че Наполеон влезе в Русия с 554 000 войници, а при завръщането си в Париж само 79 000 маршируваха обратно до руската граница.

Бележка на унгарското издание: Боян Чуков е международно признат български експерт по сигурността и бивш съветник по националната сигурност на българското правителство (2008-2009 г.). Бившият кадър на разузнаването, който владее и китайски и арабски език, е автор на множество книги и изследвания по политически въпроси.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа