Как да разберем дали Китай се опитва да спре войната в Украйна

Как да разберем дали Китай се опитва да спре войната в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.08.2023
  • Share:

Китай, най-значимият съюзник и търговски партньор на Русия, е единствената страна, която може да има лостовете, за да принуди Владимир Путин да преосмисли разрушителната си война в Украйна.

 

 

 

Досега президентът Си Цзинпин отказваше да се възползва от тази сила; в по-голямата си част той правеше точно обратното, като при това разкриваше лицемерието на Пекин.

През февруари точка № 1 от 12-те части на китайската декларация за принципите, която уж имаше за цел да насърчи уреждането на войната, възприе основния постулат на Устава на ООН, че суверенитетът и териториалната цялост на всички държави „трябва да бъдат ефективно защитавани“. Вместо обаче да осъди неоправданата война на Москва за завладяване на територии, Си обяви партньорство с Русия „без граници“ в навечерието на войната и оттогава даде възможност за агресия на Кремъл, като му осигури критична дипломатическа, търговска и военна подкрепа.

През март той направи тридневно държавно посещение при Путин – последната от няколкото десетки срещи между двамата, откакто Си дойде на власт преди десетилетие. Едва през април тази година, 14 месеца след пълномащабната инвазия на Русия, той най-накрая се обади по телефона на украинския президент Володимир Зеленски.

Ето защо беше забележително, че миналия уикенд Китай беше сред повече от 40-те държави, които присъстваха на конференция на високо равнище, свикана по настояване на Зеленски, за да обсъдят позицията на Украйна за прекратяване на войната. Домакин на срещата, в която не участваше Русия, беше Саудитска Арабия в пристанищния град Джеда.

Това беше шанс за Украйна да представи своите аргументи пред висши служители по националната сигурност от големи държави, които по време на войната или бяха предпазливи, или клоняха към Москва, често поради зависимостта си от руски енергийни източници или доставки на оръжие. Сред участниците бяха Бразилия, Индия, Южна Африка, Индонезия, Египет, Мексико и Турция, както и европейските съюзници на Украйна. Съединените щати бяха представени от съветника по националната сигурност Джейк Съливан.

Двудневната конференция не доведе до официална декларация, нито пък е ясно дали украинският представител Андрий Ермак, главен съветник на Зеленски, е успял да се срещне лице в лице с китайския си колега. Все пак присъстващите официални лица заявиха, че Китай е отворен за участие в последваща сесия през следващите месеци, която ще бъде третата за тази година, включително и тази, проведена по-рано това лято в Копенхаген.

Политиката на Китай е непрозрачна, но приоритетите му във войната в Украйна са ясни – както и противоречиви. Стратегическият му съюз с Русия се основава главно на убеждението, че мощта на Москва е полезна като противовес на това, което той смята за хегемония на САЩ. Въпреки това китайските лидери са твърдо решени да не бъдат възприемани като насърчаващи агресията на Москва, като имат предвид, че тя се отразява особено зле в Европа, която е ключов търговски партньор.

Проблемът с позицията на Пекин е, че действията му говорят по-силно от думите. Съвместните учения на китайските и руските сили продължават, включително близо дузина военни кораби от двете страни, които миналата седмица плаваха близо до Алеутските острови в Аляска, което накара американските власти да изпратят четири разрушителя на военноморските сили, както и военни самолети, за да наблюдават движението им.

Китай подкрепя анемичната икономика на Русия по време на войната, като рязко увеличава вноса на руски петрол. През последните месеци значителни количества бронежилетки, шлемове, дронове и оборудване за нощно виждане от китайски компании достигнаха до руските сили, въпреки официалните опровержения от страна на Пекин, че предоставя на Москва военна помощ.

Освен това, като не разкритикува инвазията на Путин и като насърчи „законните интереси и опасения за сигурността на всички страни“, Китай подкрепи фалшивия разказ за виктимизацията на Русия. Истината е, че Путин е агресорът, който отприщи незаконна война.

Ако Китай иска да играе конструктивна роля за напредъка на мира, той трябва да направи нещо повече от това да присъства на последващата конференция, свикана от Украйна. Той трябва също така да се възползва от възможността да направи правдиво изявление, в което ясно да посочи, че украинска територия е незаконно окупирана от Русия в продължение на почти десетилетие и че пълномащабното нахлуване на Путин преди близо 18 месеца допълнително е накърнило суверенното право на Киев да защитава международно признатите си граници и да управлява собствената си земя.

В противен случай светът ще продължи да вижда в китайските маневри това, което те са – димна завеса, целяща да прикрие подпомагането на една неоправдана война.

 

 

 

Станете почитател на Класа